Hallitus ja jaostot

Pörssin hallitus 2020 – Sosiaalipoliittinen vastaava

Moikka! Olen Noora Lampinen, olen 21-vuotias ja opiskelen laskentatoimea kolmatta vuotta Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tämän vuoden ajan olen saanut toimia Pörssin hallituksessa sosiaalipoliittisena vastaavana eli sopona tai PörSkin mutsina tai siis jaostobossina a.k.a. häirintäyhdyshenkilönä. Rakkaalla pestillä on monta nimeä. 

Sopon hallituspesti on kokonaisuudessaan aika sekalainen seurakunta. Pörssiläisille se näkyy vakiovuoroina, liikunta- ja hyvinvointitapahtumina, vaihtoinfoina sekä syysvaelluksena. Vuoden aikana olen päässyt siis järjestämään kaikkea sählyturnauksesta Winter Classiciin, hyvinvointiviikkoihin ja kuplafutikseen asti. Sopo pitää huolta myös Rentukan bänditilan varailusta, KV-opiskelijoista ja vierailee neljässä eri JYY:n valiokunnassa. Sopo pitää yhteistyötä yllä PörSkin kanssa ja hoitaa Elixian kanssa tehtävää yritysyhteistyötä. Kopo-Ellun kanssa sopo on päässyt lisäksi kouluttamaan ja ohjaamaan tutoreita sekä suunnittelemaan tutorointia ja tutor-ryhmiä. JSBE:n puolelta sopo pitää yhteyttä kansainvälisten asioiden suunnittelijaan ja kertoo pörssiläisille vaihtoasioista. Viimeisenä tarjottimelle lisätään vielä Kelan tukiasioista tiedottaminen ja yleinen sopouutisten kyttääminen. Henkilökohtainen lempilapsi olisi ollut syysvaellus Ruunaan retkeilyalueelle Optimin kanssa. Ehkä ensi vuonna juuri sinä saat järjestää sen reissun?

Sopolla on onneksi apunaan neljä tehokasta käsiparia. Sopojaostossa häärää ympäristövastaava, liikuntavastaava ja kaksi hyvinvointivastaavaa. Viikoittaisiin rutiineihin kuuluu sopojaoston kanssa pyöritettävät vakiovuorot. Sopojaosto onkin ollut minulle suureksi avuksi ja niiden kaitseminen ei ole tuntunut työltä lainkaan. On silti tärkeää muistaa, että sopo on ennen kaikkea hallituksen jäsen. Tämä tarkoittaa sitä, että laajan pestikuvauksen lisäksi pääsee touhuamaan muiden yleisten hallitushommien parissa. Minulle suurin yksittäinen proggis pestini ulkopuolelta oli sääntöuudistuksen parissa puuhastelu. Sopoa tarvitaan myös Rinneriehan pakkasessa kantamaan penkkejä ja Poikkareiden jonoon jakamaan haalarimerkkejä. Lisäksi sopo osaa päivystää ja keittää Selkkarissa kahvia siinä missä muutkin. Hallitus on aina tiimi. 

Jääkö aikaa muullekin elämälle? Se on ihan itsestä kiinni. Pestin sisällä on mahdollista touhuta mitä vaan ja kaikkea voi kehittää. Vuoden alussa tuntuu siltä, että vain taivas on rajana ja kaikessa pitää petrata valovuosien verran. Pitää kuitenkin ymmärtää, että kaikkea ei vaan voi tehdä yhden vuoden aikana. Olisi jotenkin ironista, jos sopo näin hyvinvoinnista kiinnostuneena polttaisi itsensä vuoden aikana loppuun. Yksi tärkeä tehtävä onkin kuunnella omaa oloa, pörssiläisten fiilistä ja hallituslaisten sekä Allstarsin stressitasoja. Itse ehdin suorittamaan opintoja normaalissa tahdissa ja aikaa jäi myös harrastamiselle sekä kavereille. Korona toki osaltaan vähensi työmäärää keväällä, mutta se mahdollisti keskittymisen sääntöuudistukseen ja pestin yleiseen kehittämiseen. Kaikilla pilvillä on kultainen reunus.

Miksi juuri sinun pitäisi hakea? Siksi, että tätä et pääse kokemaan missään muualla. Vuosi antaa, ottaa ja opettaa. Opit aivan älyttömästi omasta itsestäsi sekä ihmisistä ympärilläsi. Saat roppakaupalla uusia muistoja ja ystäviä. Uskalla uskaltaa ja pistä hakemus tulemaan.

Teksti: Noora Lampinen
Kuva: Joonas Lampela

Jätä vastaus