Hallitus ja jaostot

Pörssin hallitus 2020 – Korkeakoulupoliittinen vastaava

Jos olisin ollut fiksu, olisin alkuvuodesta ostanut älykellon ja seurannut, että kuinka paljon askelia kertyy juostessa ympäri Agoraa moikkaamassa sekä henkilökuntaa, että opiskelijoita. Askeleet toki vähentyivät koronan aiheuttaman tilanteen vuoksi, mutta kopon hommat eivät suinkaan vähentyneet. Miten opiskelijat pärjäävät etäopiskelun kanssa? Miten kurssien toteutus on lähtenyt sujumaan? Miten vastaanotetaan uudet fuksit kauppakorkeakouluun syksyllä? Muun muassa näiden asioiden kanssa pääsin painimaan keväällä. 

Tätä tekstiä kirjoittelee siis korkeakoulupoliittinen vastaava eli kopo Elina Palonen. Kolmas vuosi taloustieteen opinnoissa lähti tänä syksynä käyntiin ja on jännittävää ajatella, kuinka nopeasti kandivuodet ovat kuluneet. Muistan, kuinka viime syksynä hallitushaun avautuessa kirjoitin nimeni selkkarin ovessa olevaan lappuun ja vatsassa oli perhosia. Siitä alkoi taival hyvin mielenkiintoiseen hallituspestin parissa. 

Kopon päätehtävä on opiskelijoiden edunvalvonta ja koulutuksen laadun takaaminen. Kopon tärkeimmät työkaverit muun hallituksen lisäksi ovat kopojaosto sekä JSBE:n henkilökunta. Kopon arkeen kuuluu kuukausittain kokoustaminen koulutuksen kehittämisryhmän, JYY:n koulutuspoliittisen valiokunnan sekä JSBE:n henkilökunnan kanssa. Kopoa tarvitaan monenlaisissa tilanteissa aina myöhässä tulevista kurssiarvosanoista uusien opetussuunnitelmien suunnitteluun, unohtamatta Sisusta aiheutuvia harmeja. Kopon pesti on hyvin monipuolinen ja koen, että jokaisella kopolla on mahdollisuus tehdä vuodestaan hyvin omannäköinen. Tehtävää riittää ja silloin pystyy keskittymään niihin asioihin, jotka itseä eniten kiinnostaa tai jotka nousevat esille kiireellisinä. 

Kopon hommassa mielestäni on tärkeää muistaa, ettei muutoksia aina synny hetkessä. Pienet muutokset, jotka laittaa omana vuotenaan alulle, voi tuottaa tulosta vasta tulevaisuudessa ja muille opiskelijoille niiden merkitys voi korostua vasta paljon myöhemmin. Joskus muutokset vaativat melkoisen byrokratiamyllyn ja silloin maltti on valttia. Tässä onkin saanut hyvin hiottua omaa kärsivällisyyttä ja epävarmuuden sietokyky on kasvanut. Esimerkkinä oman vuoden saavutuksista voisin nostaa sen, kun aloimme panostaa kansainvälisten maisteriohjelmien huomioimiseen Pörssin toiminnassa sekä alkuorientaatiossa. Näin tässä puutteita keväällä ja ilokseni voin nyt todeta tilanteen parantuneen tämän kouluvuoden alkuun huimasti ja olemme saaneet kansainvälisiltä maisteriohjelmilta paljon enemmän opiskelijoita mukaan toimintaan. Kopon pestissä ehdottomasti yksi paras puoli onkin nähdä työn tuloksia ja iloita niistä, koska parannukset koskettavat suoraan opiskelijoiden arkea. 

Kopon ja sopon yhteinen tehtävä hallituksessa on tutoroinnin ohjaaminen. Tähän kuuluu esimerkiksi fuksiryhmien muodostaminen, fuksiviikkojen aikataulutusta ja tutoreiden kouluttamista sekä heidän tukenaan olemista. Kopo pääsee siis olemaan fuksiviikoilla mukana monella tasolla ja tutustumaan fukseihin, joka on ollut todella hauskaa! 

Hallitusvuoden alussa hieman jännitti, onko kopon työ yksin puurtamista, koska hommat poikkeavat melko paljon muista hallituspesteistä. Onneksi tämä pelko osoittautui täysin turhaksi, sillä kopolla on tukenaan timanttinen kopojaosto, jonka kanssa muun muassa ratkotaan pulmia sekä järjestetään kopotapahtumia. Tämän lisäksi on ollut hienoa huomata, kuinka vanhoilta kopoilta voi aina kysyä mieltä painavia kysymyksiä tai vain fiilistellä saavutuksia yhdessä. Myös muiden ainejärjestöjen sekä toisten kylterikaupunkien kopoista on ollut paljon iloa ja apua. Listaan voisi vielä lisätä kylteriyhdyshenkilömme eli kylli Teemun, jonka kanssa kopoasioista on puhuttu sekä yhteisiä tapahtumia suunniteltu ja toteutettu. 

Vuosi on ollut yllätyksiä täynnä ja kaikkeen ei ole pystynyt varautumaan etukäteen. Välillä pitkien päivien jälkeen väsymys on painanut, mutta silti vuosi on ollut mielestäni todella palkitseva. Huikeita ihmisiä on ollut ympärillä ja mahtavia hetkiä on koettu. Enkä usko, että tällaisia kokemuksia voi mikään muu korvata. Jos pesti yhtään kiinnostaa, niin kannustan rohkeasti hyppäämään kelkkaan mukaan!

Teksti: Elina Palonen
Kuva: Katarina Mustonen

Jätä vastaus