Hallitus ja jaostot

Pörssin hallitus 2020 – Päätoimittaja

Tervehdys! Olen Sofia Patama, kolmannen vuoden markkinoinnin opiskelija sekä kuluvan vuoden päätoimittaja. Kirjoittaminen on aina ollut lähellä sydäntäni, joten päätoimittajana toimiminen on sopinut minulle oikein hyvin (vaikka onhan tämä pesti paljon enemmän kuin vain kirjoittamista). Koen päätoimittajuuden myös tukeneen opintojani, sillä tässä pestissä saa lehden lisäksi muun muassa organisoida ja toteuttaa viestintää ja markkinointia sekä tehdä yhteistyötä erilaisissa tiimeissä. 

Mitä päätoimittaja tekee? 

Päätoimittajan tehtävänä on nimestäkin päätellen suunnitella ja toteuttaa ainejärjestölehteämme Pörssikurssia. Lehteä julkaistaan tavallisesti viisi kertaa vuodessa, mutta tänä vuonna julkaistiin neljä numeroa. Tämä johtui siitä, että Vappukurssin sisältö muuttui koronan vuoksi niin paljon, että lehti piti siinä tilanteessa jättää odottamaan ensi vuotta. 

Miten se lehti oikein syntyy? Päätoimittaja tekee taittosuunnitelman, järjestää markkinointitiimin kokouksen, oikolukee tekstit, suunnittelee visuaalisen ilmeen lehdelle taittajan kanssa, sopii valokuvaajan kanssa kuvauksista ja graafikoiden kanssa grafiikoista lehteä varten. Sitten oikoluetaan hieman lisää. 

On hyvä muistaa, että lehti ei muodostu vain päätoimittajan hyppysissä, vaan lehteen voivat osallistua kaikki halukkaat: kuka tahansa pörssiläinen voi toimia toimittajana ja vaikuttaa lehden sisältöön markkinointitiimin kokouksissa. Aikataulutus ja kaikkien yllä mainittujen vaiheiden organisointi ovat päätoimittajan vastuulla. Lisäksi lehteen tulee helposti kirjoitettua oman palstan lisäksi pari muutakin artikkelia. 

Lehden lisäksi… 

päätoimittaja on vastuussa Pörssikupla-blogista, jota hän päivittää yhdessä sisällöntuottajan kanssa. Pörssin Instagram ja Snapchat kuuluvat myös päätoimittajan työnkuvaan. 

Yhdessä viestintävastaavan kanssa päätoimittaja koordinoi mediajaostoa, fuksihypeä sekä Viestijät ja Kylterit -yhteistyötä. Viestintävastaavan kanssa päätoimittaja vastaa viestintäkanavien yhtenäisyydestä ja toimivuudesta. Tänä vuonna pestiin kuului myös JSBE:n markkinointitiimin yhteyshenkilönä toimiminen, mutta tehtävä voi ensi vuonna kuulua myös jollekin toiselle hallituslaiselle. 

Plussat ja miinukset 

Päätoimittajana pääsee käyttämään luovuuttaan ja vaikuttamaan konkreettisesti Pörssin viestinnän ulkoasuun ja tyyliin. Pidin siitä, että sain tehtävässä paljon vastuuta ja samalla pääsin kehittämään sisältöä useiden ihmisten kanssa. Itselleni mieluisin osa päätoimittajan pestistä on ollut lehden toimittaminen, mistä kertoo myös varmaan se, että työskentelin kesänkin toimittajana. 

Pestin ehdottomasti parhaisiin puoliin lukeutuu se, että pääsee työskentelemään lahjakkaiden ihmisten kanssa erilaisissa projekteissa. Pidin myös siitä, että sain pitää lankoja käsissäni ja vaikuttaa konkreettisesti erilaisiin sisältöihin. Haastavinta pestissä oli ajoittain luovuuden aiheuttama tuska: millainen artikkeli sopisi tälle sivulle? Mistä näkökulmasta kirjoittaisin pääkirjoituksen? Mikä tässä lauseessa on vialla? 

Toisena haastena pidin ajanhallintaa, sillä tähän tehtävään voi upottaa loputtomasti aikaa. Nämä haasteet ovat kuitenkin yksilökohtaisia, ja allekirjoittanutkin pääsi niistä yli! Päätoimittajan pestin lisäksi hallitushommiin kuuluu muun muassa toimistopäivystyksiä, kokouksia ja tapahtumien järkkäilyä. 

Korona 

Paljon alkuperäisistä ajatuksistani jäi toteuttamatta koronan vuoksi, mikä tietenkin harmittaa. Koronan vuoksi blogissa julkaistiin enemmän, Vappukurssi peruttiin, Zoom-kokoukset lisääntyivät ja kaikki alkuperäiset projektit eivät toteutuneet. Vaikeuksista huolimatta koen, että vuosi on ollut erittäin opettavainen ja tapahtumarikas. 

Hallitukseen? 

Hae ihmeessä mukaan, jos kiinnostuksesi heräsi. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta lehden teosta taikka blogin toiminnasta – tässä pestissä tekemällä oppii! Jos kynä pysyy kädessä ja pilkku löytää tekstissä paikkansa, voit olla juuri oikea henkilö seuraavaksi päätoimittajaksi. Tärkeintä on kuitenkin kiinnostus sisällöntuotantoa, organisointia ja Pörssiä kohtaan. 

Teksti: Sofia Patama
Kuva: Joonas Lampela

Jätä vastaus