Hallitus ja jaostot

Hallituksen takeover: Talousvastaava

Kuka se yksin pitkiä päiviä tekevä talousvastaava on? Rikotaanpas olettamus heti, sillä talousvastaava ei suinkaan paina hommia yksin, vaan on tiiviisti yhteydessä jokaisen hallituslaisen kanssa ympäri vuoden. Talousvastaavan vastuulla hallituksessa on Pörssin rahavirroista huolehtiminen, yhdessä varapuheenjohtajan kanssa. Kokonaisuus on laaja ja tämän takia talousvastaavan on tärkeä tietää muiden sektoreiden tehtävistä ja tulevista toimenpiteistä. Yhteistyön ja viestinnän merkitys pestissä on merkittävä ja itsekin jopa yllätyin, kuinka moni asia lopulta vaikuttaa talousvastaavan tehtäviin.

Mitä talousvastaava sitten käytännössä tekee? Talousvastaavalla on runsaasti rutiininomaisia työtehtäviä, jotka tulee hoitaa viikoittain. Suurin osa rutiinihommiin käytettävästä ajasta menee laskutukseen, sillä talousvastaava huolehtii myyntireskontrasta (VPJ ostoreskontrasta) sekä kirjanpidon ajan tasalla pitämisestä. Pörssissä tapahtumia järjestetään paljon, minkä seurauksena on tärkeää, että raha liikkuu ja laskut lähtevät ajallaan. Lisäksi kirjanpito on hyvä pitää jatkuvasti ajan tasalla, jotta talousvastaava tietää, mikä on rahallisesti mahdollista ja mikä ei, ja voi näin ollen informoida muita hallituksen jäseniä asiasta.

Vaikka pesti pitää sisällään edellä mainittuja rutiinihommia, olennaista talousvastaavan pestissä on kokonaisuuksien hallinta. Vuosi alkaa vuosibudjetoinnilla, jossa arvioidaan tulevan vuoden tuotot ja kulut, ja päättyy tilinpäätökseen. Pörssin rahavarat syntyvät monista eri kanavista, kuten liiketoiminnasta ja bileiden järjestämisestä. Vuosi pitää sisällään lukuisia kokouksia eri sektoreiden kanssa tulevista investoinneista, niin yksittäisiä tapahtumia kuin pidempiaikaisia ostojakin koskien. Tämän takia talousvastaavan täytyy hahmottaa se, kuinka sektoreiden kulurakenne vaikuttaa koko vuoden talouden kestävään ylläpitoon. Talousvastaavan tulee olla järjen äänenä ja pitää muuta hallitusta kurissa kulujen osalta. Yleensä projektikaksikko saa hulvattomia ideoita tapahtumiin, joten heitä tulee pitää tarkemmin silmällä ;).

Kuva: Timo Soasepp

Ensi vuonna Pörssi juhlii viisikymppisiä ja talousvastaavalla on entistä suurempi rooli budjetoinnin osalta, sillä kyllähän juhlavuoden täytyy olla unohtumaton! Talousvastaava osallistuu vuosijuhlien suunnitteluun tuoden oman näkemyksen talouspuolelta. Ensi vuoden talousvastaavan tehtäviin kuuluu myös sijoituskerhon yhteyshenkilönä toiminen. Tämä pitää sisällään kokouksia sijoituskerhon vetäjien Jerkon ja Santerin kanssa, sijoituskerhon tapaamisissa käymistä sekä sijoituskerhon kehittämistä yhdessä vetäjien kanssa.

Mitä vuosi on opettanut? Käteen on jäänyt valtavasti oppia talouspuolen käytännön hommista aina suunnittelusta lähtien. Isoin pestin antama oppi on kokonaisvaltainen yhdistyksen talouden suunnittelu ja ylläpito. Nyt voin aidosti tulevaisuudessa työhaastatteluissa sanoa, että osaan talouspuolen asioita ja pystyn tuomaan näkemyksiä siitä, miten asioita voisi hoitaa paremmin. Olen itse yllättynyt, kuinka paljon uutta asiaa on kerennyt vajaassa vuodessa oppia, ja siitä on ainoastaan hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Ennen hallitusvuotta itselläni ei ollut osaamista esimerkiksi kirjanpitoon liittyen, mutta periksi antamaton asenne on jo puoli voittoa. Edellisiä talousvastaavia lainaten välillä on tehnyt mieli hakata päätä patteriin, koska uutta asiaa tulee paljon, mutta kaikesta aina selviää. Vuodessa ehtii tapahtua paljon ja se on tämän homman rikkaus!

Hallitusvuosi on opettavainen ja tapahtumarikas. Vaikka pesti on välillä työläs, se antaa paljon enemmän kuin olisin ikinä itse osannut kuvitella. Haasteita riittää, mutta perslihaksilla vuodesta selviää paremmin kuin hyvin. Hallitusvuosi tuo mukanaan paljon uusia ystäviä ja kyllä voin sanoa, että tämä on ollut yksi parhaista päätöksistä elämäni aikana! Mukaan on jäänyt lämpimiä muistoja eri tapahtumista, ”muutamista” toimistolla vietetyistä illoista ja kommelluksista ystävien kanssa. Vaikka hallitusvuosi vie aikaa, aikataulutuksella selviää pitkälle ja opiskellakin ehtii, siitä ei tarvitse huolehtia. Voin lämpimästi suositella kaikille hallitukseen hakemista!

-Arttu

Jätä vastaus