Hallitus ja jaostot

Pörssin hallitus 2020 – Puheenjohtaja

Moikka, nimeni on Sami Wessman ja kuluva vuosi on osaltani mennyt Pörssin hallituksen puheenjohtajana. Minulla on tällä hetkellä neljäs opiskeluvuosi käynnissä ja opiskelen pääaineenani markkinointia. Opiskeluvuodet olen käyttänyt aika pitkälti erilaisten projektien ja luottamustoimien parissa – paljon on annettu itsestä, mutta sitäkin enemmän on opittu. 

Mitäs se puheenjohtaja sitten oikein tekee? Tästä tulisi romaani tai vähintäänkin novelli, jos alkaisin kaikkia tehtäviäni avaamaan, joten pahoitteluni jos teksti tuntuu välillä suurpiirteiseltä. Pörssin hallituksen puheenjohtajan rooli koostuu useasta erilaisesta palasesta. Puheenjohtajan vastuulla on varmistaa, että hallituksen jäsenet ja sitä kautta muut Pörssin toimijat saavat tarvittavan tuen oman sektorinsa toiminnan ja tapahtumien toteuttamiseen. Puheenjohtajan on hyvä olla perillä mahdollisimman laajasti siitä, mitä eri sektoreilla tapahtuu, ja tähän paras keino onkin kuunnella ja keskustella, kuunnella ja taas uudemman kerran keskustella. Sosiaaliset taidot ja ihmisten kanssa toimiminen ovat välillä haastavin, mutta samalla myös palkitsevin osa tätä pestiä. 

Vastuutehtäviini kuuluu myös hallituksen ja yhdistyksen kokousten organisointi ja vetäminen. Puheenjohtajana tulee siis tietää niin yhdistyslaista ja Pörssin käytänteistä, kuin perinteistä yhdistyksemme toiminnassa. Puheenjohtaja on viime kädessä vastuussa yhdistyksen hallituksen tekemistä päätöksistä ja toimista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vastuussa olisi puheenjohtaja yksin, vaan vuoden aikana päätökset tehdään yhdessä hallituksen ja muiden toimijoiden kanssa. Jotta päätöksenteko on toimivaa, on puheenjohtajan vastuulla varmistaa jokaiselle päätöksentekoon osallistuvalle henkilölle mahdollisuus tuoda omat ajatuksensa ja mielipiteensä esille. 

Pörssi toimii Suomen Ekonomien alaisuudessa ja puheenjohtajan tehtävänä on edustaa Pörssiä ja Jyväskylän kauppakorkeakoulun opiskelijoita. Puheenjohtajan roolissa tapaan lähes viikoittain eri yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien edustajia tulevien yhteistyökuvioiden suunnittelemiseksi. Pesti pitää siis sisällään paljon eri toimintojen organisointia sekä edustustilanteita. 

Tärkeimpänä puheenjohtajan roolissa kuitenkin nostan päivittäisten yhdistyksen toiminnan kannalta tarvittavan monimuotoisen työn hoitamisen. Ei ole samanlaista päivää puheenjohtajan elämässä, eikä varmasti tule olemaankaan. Sehän taitaa olla juuri sitä, mitä työelämän blogeissa hehkutetaan. Monimuotoinen pesti on siis kyseessä, eikä ole mitenkään mahdollista kuvata tässä tekstissä kaikkia hienoja juttuja, joihin olen vuoden aikana päässyt osallistumaan. 

Puheenjohtajan tehtävien ohella olen kuitenkin ehtinyt opiskelemaan ja viettämään vapaa-aikaa hyvillä mielin. Oman elämän organisointi on tässä pestissä tärkeää ja sitä oppiikin vuoden aikana järjestämään omat aikataulut välillä hämmästyttävänkin hyvin. Hommia Pörssissä riittää niin paljon kun vain jaksaa tehdä, mikä tarkoittaa myös sitä, että omia tehtäviä voi muokata myös omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti. Parasta on kuitenkin se, että töitä tehdään yhdessä huikeiden tyyppien kanssa. Tämä on pitkälti tarkoittanut minulle sitä, että Pörssi hommat ovat yhtä kuin vapaa-ajalla kavereiden kanssa.

Loppuun vielä perinteinen kysymys: miksi juuri sinun kannattaa hakea Pörssin hallitukseen? Tämä vaatisi melkein oman tekstinsä, mutta ne kokemukset, ystävät ja opit mitä tästä hommasta saa, ovat korvaamattomia – pitää tulevaisuus sisällään sitten mitä tahansa. Tule juttelemaan ja kyselemään niin kerron mielelläni lisää!

Teksti: Sami Wessman
Kuva: Katarina Mustonen

Jätä vastaus