Opiskelijan arki,  Yleinen

Elämää opiskelijana Jyväskylässä

 

Noin kolme vuotta sitten, heinäkuussa 2015, sain tiedon, että minut oli hyväksytty opiskelemaan kauppatieteitä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun ja uudeksi opiskelu- ja asuinkaupungikseni varmistui Keski-Suomen kiehtovin kaupunki eli Jyväskylä.

Asuessani ensimmäisen lukuvuoden Lohikoskella, sain moneen otteeseen ihmetteleviä kommentteja, miten asun ”niin kaukana”. Todellisuudessahan Lohikoskelta keskustaan on noin kolme kilometriä ja yliopistolle viisi. Muuttaessani Helsingistä Jyväskylään en ajatellut kolmen kilometrin olevan matka eikä mikään, mutta Jyväskylässä on hyvä tottua siihen, että kolmen kilometrin päässä sijaitsevat kaupunginosat todella ovat kaukana. Busseilla kulkemista pidetään hieman outona täällä, ehkä koko Euroopan urheilullisimmassa kaupungissa, missä normaalimpi kulkutapa paikasta toiseen on hyödyntää (omaa) lihasvoimaa eli taittaa matkat pyöräillen, juosten tai kävellen.

Urheilullisilta ihmisiltä ei voi Jyväskylässä välttyä ja parhaimmillaan ympärillä olevat liikunnan riemua pursuavat opiskelijat ja muut kaupungin asukkaat tempaavat mukaansa, ja liikuntakärpänen iskee myös Sinuun ja kaikkiin ystäviisi. Jyväskylän moninaiset liikuntamahdollisuudet kannattaa todellakin hyödyntää, sillä täällä on jokaiselle jotakin! Paljon mahdollisuuksia erilaisiin pelailuihin löytyy esimerkiksi Pörssin, Korkeakoululiikunnan ja paikallisten urheiluseurojen kautta. Kuntosaleja löytyy opiskelijaystävälliseen hintaan Jyväskylän keskustasta ja tämän lisäksi lenkki- ja ulkoilumaastot Jyväskylässä ja lähialueilla ovat vertaansa vailla. Tavanomaisin lenkkireitti kulkee Jyväsjärven ympäri, mutta itse suosin Tourujoen sekä Palokka- ja Tuomiojärven maisemia omilla juoksulenkeilläni. Myös Laajavuoren laskettelurinteen hissikuilua pitkin ylös juokseminen saa hyvät hapot koko kroppaan, sykkeen nousemaan maksimialueelle ja ylhäällä odottavat hienot maisemat – kannattaa testata, erityisesti auringonlaskun aikaan!

Jos omistat oman auton ja aiot kulkea sillä paikasta toiseen, niin maltti on valttia ja kärsivällisyys on luonteenpiirteistä arvokkain. Parhaimmillaan autolla kulkiessasi joudut käyttämään kiertoreittejä, pysähtymään miljooniin liikennevaloihin, jumitut ruuhkaan ja lopulta päästyäsi kohteeseen, et tule löytämään autollesi parkkipaikkaa. Ehkä jätät kiireessä autosi hieman kyseenalaiselle paikalle ja saat kaiken lisäksi vielä parkkisakot. Erityisesti pysäköintiongelma koskee omaa rakasta Mattilanniemen kampustamme, joten luennoille on suotavaa saapua joko heti kahdeksalta aamulla tai käyttää muita kulkuvälineitä.

Vaikka Lohikoski ihastuttikin kaukaisesta sijainnistaan huolimatta, oli toisena opiskeluvuonna minun aika päästä kokemaan legendaarinen Kortepohja, josta kuulet opiskelujesi aikana monen monta erilaisia huhua ja tarinaa. Vanhemman sukupolven ihmiset (esimerkiksi sukulaissedät) kertovat mielellään aikoinaan järjestetystä Olvi-olutviestistä, vaikka tapahtumaa ei olekaan enää vuosiin järjestetty. Nykyään Kortepohja on kuitenkin rauhallinen, opiskelijoiden asuttama, rento kaupunginosa, joka on Lohikosken tapaan ”aivan liian kaukana”, eikä sinnekään siitä syystä sovi toivoa vieraita keskustan seudulla asuvista ystävistä. Kortepohjan hyvä puoli on kuitenkin se, että hyvän tuurin sattuessa myös moni opiskelutoverisi on päätynyt Kortepohjan asukiksi ja näin ollen löydät helposti seuraa Rentukan lounaille ja baari-iltojen jälkeen kotiin kävellessäsi.

Kolmannen vuoden syksyllä koitti onni ja autuus, kun pääsin vihdoin muuttamaan ”kaupungin laitamilta” Lutakkoon – Pörssiläisten luvattuun kaupunginosaan, missä uudet kerrostalot, järvimaisemat ja lyhyt koulumatka ihastuttavat asukkaita. Parasta on se, että sain vielä onnekseni kaksi mahtavaa Pörssi-toveria samaan kämppään, jolloin aika käy harvemmin pitkäksi ja vihdoin myös vieraat jaksavat tulla kyläilemään, kun tiedossa ei ole taivallusta puolen kaupungin läpi. Lutakosta löytyy myös vaikka mitä muuta hauskaa, esimerkiksi Jyväskylän viihtyisä satama, Aalto-puisto (johon on hyvä suunnata aurinkoisina päivinä nurmelle nauttimaan olostaan), Lutakon aukio, jolla järjestetään yhtä jos toista tapahtumaa pitkin kevättä, kesää ja syksyä (mm. Suomipop-festivaali) sekä Paviljonki, joka toimii Kauppakadun approjen jatkopaikkana, Pörssin 50-vuotis vuosijuhlien juhlapaikkana ja Spotlightin (Jyväskylän kuumin opiskelijoille järjestettävä asiatapahtuma) tapahtumapaikkana. Lutakosta löytyy myös Jyväskylän paras opiskelijahintaista ruokaa tarjoava ravintola Fiilu, Piippukatu 11 – mene, syö ja ihastu, arkisin klo 14-16!

Muuten Jyväskylä on opiskelijakaupunkina mitä mainioin. Välimatkat ovat lyhyitä, vuokrat ovat kohtuullisia, asunnon saa melko helposti, opiskelijaetuja ja -alennuksia saa lähes kaikkialta (aina kannattaa kysyä!), opiskelijatapahtumia järjestetään paljon, opiskelijaruokaloita on lähes joka kulmalla ja kaikille innokkaille löytyy väyliä ja kanavia toimia ja päästä toteuttamaan itseään. Omista mielenkiinnon kohteistaan ja haaveistaan kannattaa puhua ääneen, tutuilta ja tuntemattomilta kannattaa kysellä erilaisista mahdollisuuksista ja tarvittaessa muistaa myös pyytää apua ympäriltään. Auttavia käsiä ja ihania ihmisiä on Jyväskylä täynnä! Lisäksi kaikenlaista osaamista arvostetaan ja kaikenlaista osaamista tarvitaan, niin Pörssissä kuin Pörssin ulkopuolellakin. Opiskelu on hyvää aikaa tutustua itseensä, tutustua muihin ja kerryttää monipuolista osaamista sekä opintojen että kaiken mahdollisen oheistoiminnan kautta.

Teksti: Sanni Sievänen

Jätä vastaus