Reissussa

Dormikuplassa Sloveniassa

Kuka olet?
Nimi: Alex Botham
Vuosikurssi: 2016 fuksi
Pääine: Markkinointi

Missä olit vaihdossa, miten päädyit sinne? Kuinka kauan olit?
Vaihtokohteeksi valitsin Mariborin, joka sijaitsee Sloveniassa. Paikka iski silmään lähinnä hyvän sijainnin takia. Slovenia on keskeisellä paikalla, josta on helppo lähteä reissaamaan ympäröiviä maita, esimerkiksi bussilla. Vaihto alkoi helmikuun lopulla, ja päättyi heinäkuun puolessa välissä.
 


 
Millaisessa asunnossa asuit?
Asuin opiskelijadormissa, jaetussa huoneessa. Huonekaverini oli espanjalainen historian opiskelija, ja jaoimme vessan sekä suihkun naapurihuoneen kanssa. Dormi oli siisti. Koko kerroksella oli kolme yhteistä keittiötä, jotka siivoojat siivosi jokaisena arkiaamuna. Jokaisella opiskelijalla oli oma lukollinen jääkaappi, sekä ruokakomero. Puitteet olivat kohdillaan. Jos mietitään hintaa, niin dormi oli muihin Mariborin dormeihin verrattuna melko kallis, mutta silti vain n. 180€/kk. Dormin asumiskustannus maksettiin koko vaihtoajaksi 900€ könttänä heti kun vaihto alkoi. Yksi hyvä puoli dormissa oli alakerran ilmainen sali, vaikkakin sali oli melko huono. Treeni mikä treeni. 

Mikä oli erilaista yliopistolla, arjessa ja kulttuurissa?
Sloveniassa opiskelu on kankeampaa kuin suomessa, eikä professoreita kiinnosta opiskelijoiden hyvinvointi niin paljoa. Usein professoreita on vaikea saada kiinni, ja esimerkiksi kurssimuutokset, sekä valinnat, tulee tehdä paperisena, kun taas Jyväskylässä kaikki on sähköisenä. Dormissa asuminen oli suuri muutos omassa kämpässä asumiseen ylipäätänsä. Koko dormin kerros oli vaihtareita, joten en saanut sinänsä tuntumaa Slovenialaiseen arki asumiseen. 

Kielimuuria löytyy jonkin verran, mutta useimmissa paikoissa paikalliset osaavat sujuvasti englantia. Ehkä suurin ero suomen ja vaihtarikulttuurin välillä on avoimuus. Ihmisiin on helppo tutustua, ja on helppo olla oma itsensä. Nyt viimeisimpinä viikkoina, huomaa kuinka monille on raskasta lähteä takaisin kotiin. Olin mukana, kun noin 20 hengen vaihtariporukka saattoi yhden ystävänsä bussiasemalle, ja puolet ihmisistä olivat kyyneleet silmissä ja halasivat toisiaan. Suomessa riittää “Moro, laitellaa koodii”.

Jos mietitään hintoja, niin sloveniassa on todella hyvä hintataso verrattuna suomeen. Opiskelijat saavat kuukausittain ruokakuponkeja, joilla voi ostaa ravintoloista kunnon aterioita parilla, tai muutamalla eurolla. Esimerkiksi dormini alapuolella on tosi hyvä ravintola, jossa saa 4,27€ valita ravintolan menusta melkein minkä vain aterian, ja päälle tulee keitto, salaatti, sekä omena. Joistain snägäri paikoista kupongilla voi saada esimerkiksi ilmaisen wräpin.
 


 
Milloin epätoivo iski vaihdossa? Iskikö ollenkaan? Toisin sanoen, tuliko koti-ikävä?
On totta, että vaihto on täynnä myös henkisiä ylä- ja alamäkiä. Onneksi Mariborissa oli kuusi muuta suomalaista, keiden kanssa tuli hyvin toimeen. Jos tuli koti-ikävä, niin torstaisin pysty mennä kattomaan temppareita suomijengillä. Pidettiin myös yhteinen Juhannus, ja varattiin vähän isommalla suomiporukalla mökki Ljubljanan lieppeiltä. Kuitenkaan, koti-ikävä ei iskenyt turhan montaa kertaa. Matkustelu ja kavereiden kanssa ajanvietto vei ajatukset muualle.

Oliko kavereiden saaminen helppoa?
Kavereiden tekeminen on vaihdossa helppoa, menee minne ihmiset menee, niin juttu alkaa luistamaan kuin itsestään. Se voi välillä jopa yllättää miten avoimesti ulkomaalaiset tulevat juttelemaan, bondailemaan ja kyselemään. Samoihin naamoihin törmää viikoittain (etenkin näin pienessä kaupungissa kuin Maribor), joten on väistämätöntä että saa uusia kavereita. Etenkin dormissa ystävien saaminen tapahtuu kuin itsestään. Meille syntyi heti parina ensimmäisenä päivänä oma jengi. Kuitenkaan uusiin ihmisiin tutustuminen ei tarkoita sitä, että kaikkien kanssa olisi pakko tulla hyvin toimeen. Ne omat hyvät kaverit löytyy kyllä.
 


 
Mitä tekisit toisin?
Dormissa asumisen myötä, meille syntyi heti alussa oma “dormi kupla”, ja vietettiin paljon aikaa omalla porukalla. Jos tulisin Mariboriin vaihtoon uudestaan, niin menisin viettämään heti alusta alkaen enemmän aikaa muidenkin vaihtareiden kanssa. On huikeeta olla bileissä, joissa kaikki vastaantulijat on tuttuja. 

Elitkö kuin turisti vai kuin paikallinen? Reissasitko muualla?
Turrena sitä aika pitkälti oltiin. Sloveniassa hintataso on erittäin matala verrattuna suomeen, vaikkakin kaupassa esimerkiksi liha on saman hintasta. Kaikenkaikkiaan tuli reissattua Italiassa, Saksassa, Espanjassa, Itävallassa, Sloveniassa, Kroatiassa, Vatikaanissa ja Unkarissa. Monissa maissa tuli kierreltyä useammassa kaupungissa. Esimerkiksi Italissa tuli käytyä Venetsiassa, Firenzessä, Bolognessa, Varesessa, Gardajärvellä ja Roomassa.
 


 
Kommelluksia vaihdon ajalta?
Viimeisimpänä tuli mieleen matka Roomaan. Varattiin 14€ lento Wienistä Roomaan, joka oli kolme tuntia myöhässä. Pienen tutkimisen jälkeen, saimme selville, että yli kolme tuntia myöhässä olevista lennoista saa 250€ kompensaation per matkustaja. Se kattoikin sopivasti koko Rooman reissun.

Vikat kommentit:
All in all, suosittelen vaihto-opintoja kaikille vähääkään kiinnostuneille. Vaihtoaika ei aina ole helppoa, mutta se tuo uusia kokemuksia, perspektiiviä, sekä huikeita ystäviä. Jos harkitset vaihtoon lähtemistä, suosittelen dormiin muuttamista. Se on, etenkin suomalaiselle, mukavuusalueen ulkopuolella elämistä, ja siitä saa todella paljon irti.
 


 
Teksti & kuvat: Alex Botham

Jätä vastaus