Pörssin hallitus – Korkeakoulupoliittinen vastaava 2019
Ihan hurjaa, että hallitusvuosi on jo melkolailla loppumetreillään! Nyt olisikin vuorossa erään hieman vähemmän näkyvän, mutta sitäkin tärkeämmän pestin, eli kopon pestin esittely.
Täällä kirjoittelee koponne Katri, kolmannen vuoden markkinoinnin opiskelija. Itse päädyin hakemaan hallitukseen, sillä rakastuin pörssiyhteisöön jo heti fuksiviikoilla ja tuntui oikealta olla mukana kehittämässä toimintaa vieläkin pidemmälle. Koin myös, että koulutuksessamme oli joitakin suorastaan ketuttavia asioita, joiden muuttamiseksi olin valmis kiipeämään barrikadeille.
Mitä kopo sitten tekee?
Kopon tehtäviin kuuluu ennen kaikkea opiskelijoiden edunvalvonta ja heidän äänenään toimiminen. Kopon kentällä on moninaisia aiheita aina yksittäisen suoritusmerkinnän viiveestä OPS- ja pääsykoeuudistuksiin. Asioiden kokoluokka vaihtelee suuresti ja yksi mielenkiintoinen asia onkin ollut miettiä, että mikä on oikea foorumi minkäkin asian puimiseen ja edistämiseen. Tänä vuonna yksi tärkeimmistä projekteista on ollut uuden opetussuunnitelman tekeminen. Se onkin ollut erittäin monipuolinen tehtävä, sillä nyt on ollut mainio tilaisuus muuttaa asioita isommalla otteella kuin kesken opetussuunnitelmakauden.
Hallitusvuoteni alkuun haasteita aiheutti kopoilussa vauhtiin pääsy, sillä tiedekunta, yliopisto ja ylipäätänsä korkeakoulupolitiikka ovat melko isoja asioita, joihin liittyy paljon ihmisiä, mielipiteitä ja eri kokoluokan ongelmia. Pikkuhiljaa aiheet tulivat kuitenkin tutuiksi ja tehtävä tuntui omalta! Erityisesti aluksi kyselinkin mielelläni aikaisemmilta ja muiden kylterikaupunkien kopoilta apua ja mielipiteitä sekä näkökulmia; useat aiheet nimittäin ovat pyörineet ja tulevat pyörimään pitkään keskusteluissa. Kuten kaikessa politiikassa, myös kopoilussa on usein palattava homman alkulähteelle, eli ajatukseen siitä, että kenen etuja haluaa ajaa ja miten niitä ajetaan parhaiten. Toki kukin kopo tarttuu itselleen merkittävimpiin asioihin ja ajaa itselleen tärkeitä asioita, mutta lisähaasteensa ja toisaalta monipuolisuutta tehtävään tekee se, että sinun on toimittava myös sinulle tuntemattomien ja ei niin henkilökohtaisesti merkittävien asioiden edistämiseksi ja muuttamiseksi aivan yhtä suurella sykkeellä kuin tuttujenkin asioiden kanssa. Kuten vuoden 2017 kopomme Julia hyvin asian ilmaisi: “Vuosi on lyhyt aika, eikä kaikkeen ehdi ottamaan kantaa – eikä kannatakaan. Tärkeintä on vaikuttaa asioihin, joihin voi.” Veikkaisin, että tästä opitusta mentaliteetista on hyötyä tulevaisuudessakin!
Kopo kokoustaa kuukausittain koulutuksen kehittämisryhmässä, JYYn opinto- ja tiedevaliokunnassa sekä vierailee dekaanin aamukahveilla puheenjohtajan kanssa. Vuonna 2019 on kokoustettu myös erittäin paljon erinäisissä OPS-työhön liittyvissä työryhmissä. Aina tarvittaessa nähdään koko kopojaoston voimin tai pienemmällä joukolla ja pallotellaan jotakin tiettyä asiaa. Oikeastaan mitä enemmän haluaa tehdä, vaikuttaa ja kerätä mielipiteitä sitä enemmän pääsee täyttämään kalenteriaan erinäisillä miiteillä.
Koposektorilla pallotellan hyvin eri kokoluokkien asioita, joista simppeleimmät voidaan napsutella läpi yhden kokouksen tai jopa sähköpostin aikana, mutta toisia taas pyöritellään ja alustetaan vuosia, kunnes niiden eteen aletaan tehdä jotakin konkreettista. Tämän vuoden aikana olen huomannut, että pinnani on pidentynyt ja olen oppinut sietämään asioiden pitkääkin puurtamista ja byrokratian steppien läpikäymistä.
Kopoilussa yksi parhaita puolia on se, ettei asioita tarvitse mietiskellä yksin, vaan kopon tukena on oma kopojaosto, entiset kopot, JYY:n kopoasiantuntija, muiden Jyväskylän ainejärjestöjen sekä muiden kylteriainejärjestöjen kopot. Myös JSBE:n henkilökunta ottaa opiskelijaedustajat mukavasti vastaan ja kuuntelevat mielellään uusia ideoita ja palautetta. Hyvä vertaistuki on ollut muiden kaupunkien kopojen verkosto. Koulutuspolitiikka kiinnostaa myös Suomen Ekonomeja suuresti, sillä toki meidän koulutuksemme vaikuttaa suuresti siihen, millaisia ekonomeja meistä kasvaa. Ekonomien järjestämät tilaisuudet kopoille ja puheenjohtajille on mainio paikka tutustua muiden kaupunkien tekijöihin ja pallotella ajatuksia isommista ja pienemmistä ongelmista, muutoksista ja mahdollisuuksista.
Kopon ja Sopon yhteisnakkina toimii tutoreiden kaitseminen. Tämä tarkoittaa melko suurta määrää huolehdittavaa aina fuksiryhmien muodostamisesta tutoreiden kouluttamiseen ja fuksiviikkojen aikatauluttamiseen yhdessä tapahtumavastaavien ja tiedekunnan ja ylioppilaskunnan kanssa. Jos pitää tapahtumien koordinoinnista, niin sitäkin pääsee tekemään aikalailla niin paljon kun haluaa. Perinteisiä kopon eventtejä ovat erinäiset infot kuten opintosuunta-, sivuaine- ja harjoitteluinfo, erinäiset palautteenkeruu- ja hengailutapahtumat.
Kopon pesti on monipuolinen ja aiheet, joiden kanssa kopo painii ovat moninaisia ja vaativat hieman perehtymistä. Tämän takia saattaa tuntua hieman vaikealta kysellä omilta hallituskavereilta apua tai mielipiteitä, mutta he kyllä osallistuvat mielellään keskusteluihin, joihin heillä on jotain sanottavaa. Vaikka suoranaista apua substanssikysymyksiin ei aina saakaan, niin hallituskamut ovat kyllä olleet tärkein tuki hallitusvuoden aikana. Kopona pääsee myös osallistumaan todella paljon yleisiin hallitushommiin, kuten tapahtumien järjestämiseen, edustusreissuille, kokoustamiseen ja päivystysvuoroihin.
Onhan tämä ollut rankka vuosi, enkä tekisi tätä toista vuotta putkeen, mutta hetkeäkään en kadu, että hain hallitukseen! Äärimmäisen monipuolinen ja vauhdikas vuosi, jonka aikana on tutustunut äärimmäisen hienoihin tyyppeihin ympäri Suomen ja on päässyt tekemään asioita, jotka olisi muuten jäänyt varmasti kokematta. Oikeastaan tähänastisen elämän siistein vuosi. Ei voi muuta sanoa kuin että, ehdottomasti suosittelen hakemaan rohkeasti mukaan!
Katri Oinonen