HAKIJALLE,  Opiskelijan arki,  Yleinen

Muuttajan muistilista

Hei uusi opiskelija! Olit sitten muuttamassa ensimmäistä kertaa omillesi tai etsimässä seuraavaa asuntoasi Jyväskylästä, tässä on pieni infopaketti asioista, jotka kannattaa huomioida.

1. Asunnon etsiminen

Asunnon etsiminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Asuntoja voi löytää niin yksityiseltä puolelta kuin esimerkiksi JYY:n (Jyväskylän Yliopiston Ylioppilaskunta) tai KOASin (Keski-Suomen Opiskelija-Asuntosäätiön) kautta. JYY:n tai Koasin kautta vuokraamisessa on se hyvä puoli, että vesi ja sähkö sisältyvät vuokraan, ja vuokrat ovat pääasiassa yksityisiä markkinoita edullisempia. Mikäli vuokraat yksityisiltä markkinoilta, sähkö ja vesi kuuluvat harvoin mukaan vuokraan, joten muistathan huomioida budjetistasi tilaa myös kyseisille kuluille.

JYY/Koas

JYY hallinnoi Kortepohjan ylioppilaskylää, ja olemalla heihin yhteydessä voi saada itselleen esimerkiksi soluasunnon lyhyelläkin varoitusajalla. Ylioppilaskylän asuntoja voi hakea osoitteessa https://www.kortepohja.fi/fi/. Kortepohjan Ylioppilaskylä onkin suosittu paikka ensimmäiseksi Jyväskylän asunnoksi. Koasin asuntoja voi hakea osoitteesta https://www.koas.fi/fi/, ja tätäkin kautta esimerkiksi soluja voi saada suhteellisen nopeasti. Koasilta ja JYY:ltä voi hakea myös yksiöitä, mutta jonotusaika niihin on pidempi kuin soluihin. Jos siis haaveilet yksiöstä, on parasta laittaa hakemus menemään heti opintojen alkaessa – esimerkiksi Koasin yksiöihin on yleensä 6-12kk jonotusaika.

Yksityiset markkinat

Asuntoja kannattaa etsiä myös yksityisiltä markkinoilta. Yksityisiä vuokra-asuntoja voi löytää esimerkiksi näiltä sivuilta:

https://www.etuovi.com/

https://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot

https://jyy.fi/asuntopalsta/

Lisäksi asuntoja voi löytää myös Facebook-ryhmistä (esimerkiksi ryhmistä Vuokra-asunnot Jyväskylä tai Asunnot Jyväskylä).

2. Muuttoilmoitus

Hienoa, uusi asunto on löytynyt! Tässä vaiheessa olet luultavasti jo allekirjoittanut vuokrasopimuksen, maksanut mahdollisen takuuvuokran sekä saanut avaimet käteen. Seuraavaksi sinun on tehtävä muuttoilmoitus. Muuttoilmoituksen voi tehdä netissä osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus/ , josta se tallentuu suoraan Postin sekä Digi- ja väestöviraston tietokantoihin.

3. Tee sähkö-, vesi- ja nettisopimukset

tai selvitä, sisältyvätkö ne mukaan asuntosi vuokraan. Sopimuksia ja hintoja on syytä vertailla eri firmojen kautta. Nämä kannattaa hoitaa ajoissa, jotta esimerkiksi sähköt olisivat valmiina jo muuttopäivänä.

4. Hae asumistukea

Asumistukea voi hakea heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Lisätiedot ja tarkat ohjeet saat Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki . Kelan sivuilta voit myös laskea saamasi tuen määrän etukäteen sekä selvittää asumistukesi tulorajat.

5. Hanki kotivakuutus

Kotivakuutusta hankkiessa kannattaa kilpailuttaa eri firmoja ja pohtia, mikä olisi itsellesi sopiva paketti. Kotivakuutus on hyvä olla, sillä pelkästään vuokranantajan ottama vakuutus ei korvaa vuokralaisen omaisuudelle sattuvia vahinkoja eikä tilanteita, joissa aiheutat vahinkoa toiselle. Kotivakuutuksella voit välttää esimerkiksi pesukoneesi aiheuttaman vesivahingon laskun tai pudottamasi puhelimen korjauskustannukset.

6. Tee lista tarvitsemistasi tavaroista

Mieti, mitä kalusteita ja tavaroita jo omistat, ja mitä uutta tarvitset asuntoosi. Esimerkiksi kirpputoreilta, Facebook-ryhmistä sekä nettikirppiksiltä voi löytää edullisesti huonekaluja, keittiövälineitä sekä kodinkoneita. Myös sukulaisilta ja tuttavilta kannattaa kysellä ylimääräiseksi jääneitä kalusteita.

7. Hanki muuttoapua

Suunnittele, miten aiot muuttosi toteuttaa. Kysy apua lähipiiristäsi tai hyödynnä muuttoapupalveluita. Mitä enemmän kantajia sinulla on muuttopäivänä, sitä nopeammin ja sujuvammin muuttaminen onnistuu.

8. Asunnon kuntotarkistus

Heti muuttaessa on hyvä tarkistaa asunnon kunto ja ottaa kuvia mahdollisista kolhuista tai vioista, joita havaitset. Näin voit myöhemmin todistaa, että kyseiset kolhut olivat olemassa jo ennen muuttoasi, etkä joudu niistä vastuuseen. Muista myös tarkistaa, että asunnon palovaroitin toimii.

Onnea uuteen kotiin ja tervetuloa Jyväskylään!

Teksti: Liinu Tornberg

Jätä vastaus