Opiskelijan arki

Kotikulmilla: Sysmä

Sysmä, tuo Päijänteen helmi! Kertoessani ylpeyttä sykkien syvistä sysmäläisistä juuristani, moni osaa kertoa minulle jännittäviä faktoja siitä miten naapurin serkulla on mökki siellä tai että joskus on ajettu siitä ohi. Vaikka arvostankin näitä bondaushetkiä nippelitietoineen, tällä nykyaikaisella palvelukunnalla on paljon muutakin tarjottavaa kuin puolituttujen kesätarinat ja nelostien läheisyys. Menneiden sukupolvien kulttuuriperintöä kantavalla kunnalla on kokonaiset 4033 ylpeää asukasta, tosin asukasmäärä kolminkertaistuu kesäisin vapaa-ajan asukkailla. Nuoruudessani muistan piristäviksi kesän merkeiksi lisääntyvän vehreyden, jäätelökojujen aukeamisen ja sen, että en tuntenut henkilökohtaisesti jokaista vastaantulijaa. Haikeudella muistelen juuri näitä nuoruusvuosiani ja pehmeän mukavaa aikuistumistani Sysmässä, mutta ikävä kyllä akateeminen nälkäni ajoi minut pois rakkaasta kodistani. Nyt minulla on kuitenkin etuoikeus tarjota lukijoilleni syvälle luotaavan kierroksen must-experience lokaatioista Sysmän päätä huumaavassa ydinkeskustassa.

IMG_0555

Monen muun tavoin aloittaisin kierroksen Sysmän kahdesta yökerhosta. Ensiksi ravintola-hotelli Uoti. Laajan ja edullisen juomatarjonnan lisäksi diskoteekille luo uniikin sävytteen kello kymmenen (22.00) valomerkki. Viimeiaikaisten tapahtumien (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031621278059_uu.shtml) valossa kuitenkin suosittelen paikkaa lähinnä melkoisille hurjapäille. Tosin vauhti ja vaaralliset tilanteet luovat oman katu-uskottavan tunnelman tanssiravintolalle, kuin New Yorkin legendaarisessa Studio 54:ssa konsanaan.

IMG_0554

Rauhallisempaa tunnelmaa suosivalle suosittelen ydinkeskustasta löytyvää Matkabaaria. Älä anna Matkahuollon kankeahkon ulkomuodon hämätä. Astuessasi tämän olutravintolan ovista sisään, tunnet kuinka aika olisi pysähtynyt 70-luvulle ja ravintola kanta-asiakkaineen luo merkityksen termille ”ajan patina”. Valtavirtamedia noteerasi tämänkin historian lehtien havinan (http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/15-vuotias-jarmo-otti-kuvan-kauniista-tytosta-loysi-hanet-uudestaan-40-vuoden-jalkeen/5704896) ja, kuten oletettavaa, jokainen sysmäläinen koki tärkeäksi tämän uutisen jakamisen, onhan oma paikkakunta mainittu. En ikävä kyllä ollut paikalla itse todistamassa tapahtumia, mutta voisin olettaa kaikkien kokoontuneen…

IMG_0558

… tänne, Sysmän Hyvien Ihmisten torille! Kuten kuva antaa ymmärtää, tällä eloisalla torilla voi törmätä niihin kansan syviin riveihin, jotka luovat Sysmälle juuri sen lämpimän ja tuttavallisen kylämäisen tunnelman. Torin tapahtumiksi mainittakoon markkinat kesäisin. Näiden markkinoiden ansiosta torilta saa sysmäläistä käsityötä ja metrilakua ainakin kaksi kertaa vuodessa! Tätä ei kannata missata! Kuvassa näkyvä infokioski oli myös nuoruudessani nuorison tapaamispaikka, jonka eteen ajettiin mopoilla, syljeskeltiin hetki ja jatkettiin tutkimaan mitä Sysmällä oli sinä yönä tarjottavana.

IMG_0556

Yö vei usein tänne, Ibizan rantoja muistuttavaan Askon rantaan. Kanadanhanhien lisäksi tällä aktiviteettien täyteisellä auringonpalvontapaikalta löytyy aitoja sysmäläisiä vauvasta vaariin. Päivisin ranta tarjosi lapsiperheille seesteistä aikaa leikkipuistoineen (ei enää, keinut ja kiipeilyteline ovat ilmeisesti säästösyistä poistettu), kun taas iltaisin tunnelma muuttui villin hedonistiseksi nuorten saapuessa paikalle. Valitse omaan makuusi sopiva kellonaika ja tule nauttimaan!

IMG_0550

Toinen nuorten aikuisten suosima ajanviete on tässä, Sysmän ainoassa liikenneympyrässä. Sysmä tarjoaa loistavat fasiliteetit ns. ”kyläkiesille”, jota harrastaessa tunnit tuntuvat vain katoavan naurun saattelemana. Jos et omista autoa, älä huoli! Nokkelina ongelmanratkaisijoina sysmäläiset nuoret ovat ymmärtäneet, että 15-kesäisenä mopokortilla saa kaahailla jo traktorilla, joka maalaiskunnassa löytyy suurimman osan kodista. Ota siis alle isin Valmet, käännä Suomipopin napit kaakkoon ja tule kuumalle asfaltille esittäytymään!

IMG_0553

Kulinaristille suosittelen ehdottomasti Sysmän Grilliä ja hampurilaista munalla ja kevytmaitotetraa! Makunystyröitä hivelevistä ruoista nauttiessasi voit myös lukea viimeisimmän Aku Ankan. Tämä pelasti monet yläasteen pinaattikeittopäivät. Ajoita nälkäsi kuitenkin oikein, sillä tämän ravintolan aukioloajat ovat tiistaista lauantaihin 10.30-18.00 ja sunnuntaisin 12-18.

Näillä eväillä pääset Sysmän matkoillasi alkuun. Muista kuitenkin, että Sinun Sysmäsi on juuri sellainen kuin jollaiseksi sen itse koet. Jokaisen nurkan takaa voi löytyä uusi seikkailu! Nappaa mukaan siis reppu ja sydän täynnä seikkailumieltä ja tule Päijät-Hämeen idylliin kokemaan se, mistä kaikki puhuvat! (Kaikki artikkelin kuvat on otettu aurinkoisena lauantaina noin puolenpäivän aikaan. Täydellinen ihmisten poissaolo oli täyttä sattumaa.)

 

Toisen vuoden markkinoinnin opiskelija, joka nauraa häpeilemättä omille vitseilleen.

Jätä vastaus