Työelämä,  Yleinen

Koronavirus ja työmarkkinat: aika hommata plan B

Työmarkkinakeskusjärjestöt esittivät yhdessä 18.3. maan hallitukselle mittavia tukitoimia ja työlainsäädännön joustojen lisäämistä yksityissektorille määräajaksi. Toimien avulla pyritään helpottamaan yritysten toimintaa koronavirustilanteen aiheuttamassa kriisissä ja pelastamaan mahdollisimman moni työpaikka siten, että työntekijöiden irtisanomisen sijaan lomauttaminen riittäisi. On ennakoitu, että määräaikaiset työmarkkinoita koskevat poikkeustilat tulisivat voimaan lähiviikkoina.

Opiskelijoiden kesätöiden kannalta suurimmat esitetyt muutokset koskevat sitä, että koeaikapurun voinee tehdä myös tuotannollis-taloudellisella perusteella ja että lomautusoikeus laajennettaisiin koskemaan myös määräaikaisia työsopimuksia samassa laajuudessa kuin missä se koskee nyt toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia. Poikkeuslait tulisivat siten vaikuttamaan laajalti myös kesätyösopimuksiin.

Maamme hallitus on kuitenkin tietoinen siitä, että opiskelijoiden toimeentulo on ensi kesänä todella haastava asia, ja sen tulee olla yksi ratkaisevista asioista kesätyöpaikkojen ollessa vaarassa. Mitään päätöksiä näiden suhteen ei kuitenkaan ole vielä tehty. Seuraamme tilannetta.

MITEN VALMISTAUTUA?

Valitettava tosiasia on se, että tukitoimien takia lomautuksia ja irtisanomisia lienee väistämättä näköpiirissä. Tämä tulee aiheuttamaan jo sovittujenkin kesätöiden peruuntumisia, joten tästä syystä aivan jokaisen on hyvä miettiä kesän varalle myös plan B. Kokosimme Kyllien kanssa alle muutaman esimerkin eri vaihtoehdoista. Jos huolettaa, ota rohkeasti yhteys omaan Kylliisi!

Opiskele: tee kesäkandi tai -gradu, suorita oman yliopistosi kesäopintoja tai avoimia opintoja muista yliopistoista. Näin saat tuet nostettua kesältäkin.

Muita: Suorita Googlen sertifikaatteja, osallistu koodauskurssille, mene vapaaehtoistyöhön tai LOMAILE! Sekään ei varmasti tee pahaa.

Kyllinne
Teemu Hautakangas

Jätä vastaus