Tapahtumat

Vappuni pääsykokeisiin lukijana 2013 ja opiskelijana 2015

Meille yliopisto-opiskelijoille huhtikuun ja vapun vietto on monestikin yksi vuoden kohokohdista. Vappu yleensä käsittää ajan huhtikuun puoliväliltä aina vappupäivään saakka. Tapahtumia järjestetään monissa ainejärjestöissä laidasta laitaan. Oman ainejärjestömme Pörssin ry:n järjestämistä miesten ja naisten illoista, vapun futismatsiin rakasta sisarainejärjestöämme Dumppi ry:tä vastaan aina Rukalle olevasta Spring Breakistä, missä pörssiläisiä tänäkin vuonna oli sankoin joukoin. Muiden ainejärjestöjen mielenkiintoisia tapahtumia tänä vuonna ovat olleet Vappuappro, missä kierretään Jyväskylän baareja ja pubeja sekä yhteiskuntatietelijöiden järjestämä Speksi. Speksi tarkoittaa akateemista näytelmää, joka on opiskelijoiden järjestämä ja näytelty, ja juurikin tästä syystä sopivan vapaamuotoinen.

Tiukan väännön jälkeen Pörssi 1-0 voittoon
Tiukan väännön jälkeen Pörssi 1-0 voittoon. Kuva: Aleksi Kauppinen

 

Rukan excu 2015
Rukan excu 2015

Omat kohokohtani tänä vappuna ovat ehdottomasti olleet vappufutismatsin voitto, perinteinen Rukan reissu ja vappupäivän piknik.

Vappupäivän jälkeen monet opiskelijat tekevät vielä viimeiset tenttinsä ja toiset aloittavat kesätyöt toukokuun ensimmäisellä tai toisella viikolla. Moni opiskelijoista on myös lähdössä saksan opiskelijoiden Berliinin opintomatkalle opiskelemaan saksan kieltä ja kulttuuria. Itse olen onnekkaassa tilanteessa, kun pääsen vapun jälkeen reissamaan Balkanille pariksi viikoksi ennen kesätöiden alkua. Lukukauden jälkeen onkin virkistävää ottaa hetken huili ennen kesätöihin siirtymistä.

Perinteisellä piknikillä Harjulla. Kuva: Juho-Tuomas Järvikangas
Perinteisellä piknikillä Harjulla. Kuva: Juho-Tuomas Järvikangas

Huhtikuussa 2013 olin kuitenkin täysin erilaisessa tilanteessa. Opiskelin kuutena päivänä viikossa, noin kuusi tuntia päivässä pääsykokeita varten. Pidin tärkeänä pitää joka viikko yhden täydellisen vapaapäivän opiskelusta, jolloin aivot saivat levätä hetken pääsykoeasioista. Osana päivistä luin vähemmän, kun lukeminen oli tehottomampaa, mutta toisina tsemppasin huomattavasti enemmän. Lukemiseen kannattaakin miettiä itselle sopivia lukutekniikoita. Itse heräilin aina aamuisin 9 aikaan ja aloitin lukemaan noin kello 10 ja luin aina kello 16 saakka. Se on minulle tehokkainta aikaa opiskella. Toukokuussa pääsykokeisiin aika alkoi vähetä ja lukumotivaationi alkoi hiukalleen kärsiä, mutta keksin itselleni uuden opiskelutekniikan. Aloin puhumaan oppimiani asioita ääneen seinälle jätettyjen lappujen perusteella.

Katsoin seinältä kappaleen otsikon ja kerroin kaiken, mitä tiesin aiheesta.

Puhuminen auttoikin minua huomattavasti ja huomasin, että pystyn kertomaan asioista, mitä olin lukenut. Olin luottavaisin mielin, kun huomasin kuinka osaamiseni oli kehittynyt. Suosittelenkin puhumaan asioita itsekseen läpi taikka sitten poika- tai tyttöystäville, vanhemmille tai kavereille.

Pääsykokelaita viime vuodelta.
Pääsykokelaita viime vuodelta.

Mietinkin molempia huhtikuita lämmöllä, koska uurastaminen on antanut minun nauttia niin monipuolisista erilaisista hetkistä, mitä en olisi koskaan voinutkaan kuvitella nauttivan. Kunpa joku olisi kertonut näistä reissuista ja tapahtumista, joista olen itse nyt päässyt nauttimaan. Olisin varmastikin päässyt pääsykokeista läpi täysillä pistellä.

 

Opiskelijalähettiläs hiljenee kesälaitumille,

Juho-Tuomas

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoista koostuva abitiimi. Yhteystiedot: abicrew@porssiry.fi

Jätä vastaus