Vuosijuhlaetiketti – miten siellä juhlissa ollaan?
Vuosijuhlat ovat ainejärjestömme vuoden arvokkain juhla, jossa hienokäytöksiset kavaljeerit tanssittavat toinen toistaan upeammissa iltapuvuissa liiteleviä avecejaan. Shamppanja virtaa, timantit välkehtivät ja konjakkikorvat napsahtavat päälaelle kuin itsestään…
No ei sentään! Vaikka hieno käytös ja juhlava pukeutuminen ovatkin tarpeen akateemisen juhlan kunnioittamisessa, ei upeinkaan asu tai korrektein käytös korvaa iloista juhlamieltä. Vuosijuhlille on siis tultu pitämään hauskaa ja nauttimaan kanssapörssiläisten seurasta, mutta illasta on helpompi nauttia, kun perusjutut etiketistä ovat hallussa. Juhlapukeutumista ei siis kannata ottaa liian vakavasti – etikettioppaan tarkoituksena on helpottaa juhlaan valmistautumista, ei aiheuttaa päänvaivaa.
Käytös vuosijuhlilla
Vuosijuhlilla tulee kunnioittaa tilaisuuden juhlavuutta hillityllä käytöksellä. Juhlaan tulee ensinnäkin saapua ajoissa paikalle. Iltajuhlan kulusta ja juonnosta huolehtivat seremoniamestarit. Heillä on käytössään puinen sauva, ja sauvan kumauttaminen maahan tarkoittaa, että seremoniamestareilla on asiaa ja juhlaväen tulee hiljentyä. Juhlaan sisältyy paljon puheita, joita kuunnellaan kohteliaasti ja pidättäydytään keskustelusta. Pöydistä saa poistua vain tauoilla.
Istumapaikat löytyvät juhlapaikalla pöytäkartoista. Juhlan isäntäpari saapuu viimeisenä, kun kaikki ovat paikoillaan. Kun isäntäpari on istuutunut, kaikki voivat istua paikoilleen.
Iltajuhlassa nautitaan kolme ruokalajin illallinen. Ruokailuvälineitä käytetään ulommaisesta alkaen. Alkuruoan sekä jälkiruuan voi aloittaa sitten, kun koko pöytäseurue on saanut ruokansa. Pääruoan voi aloittaa, kun lähimmät vierustoverit ovat saaneet annoksensa.
Miesten pukeutuminen
Pukukoodina on tumma puku tai frakki, mikä tarkoittaa miehelle nimensä mukaisesti frakin tai tumman puvun valintaa. Perinteisesti vuosijuhlilla on ollut tapana käyttää näistä juhlavampaa asuvalintaa eli frakkia, mutta tyylikäs tumma pukukin sopii tilaisuuteen hyvin. Tumman puvun tulee olla musta, tummansininen tai tummanharmaa, kauluspaidan valkoinen ja solmion hillitty. Kengiksi sopivat mustat kiiltonahkaiset tai hyvin kiillotetut nahkakengät. Persoonallisuutta pukuun saa taskuliinalla ja vaihtelua puolestaan valitsemalla solmion sijaan rusetin. Lisää juhlavuutta saadaan liivillä, joka on puvun kanssa samaa materiaalia.
Naisten pukeutuminen
Perinteisesti naisten juhlapukeutuminen määräytyy avecin pukeutumisen mukaan. Vuosijuhlien etiketti mahdollistaa naisille juhlapukuun tai iltapukuun sonnustautumisen. Mekon helman tulisi ylettyä nilkkoihin asti, ja halkiot eivät ole suotavia. Avonaisen yläosan kanssa tulee käyttää olkapäät peittävää huivia tai boleroa. Hartiahuivin voi laskea, kun illan emäntä laskee huivinsa. Pitkät hiukset nostetaan ylös juhlakampaukselle, ja pikkutavaroille tulee valita pieni, siro ja olkahihnaton juhlalaukku. Tärkeintä on kuitenkin oman maun mukainen juhlava pukeutuminen, jota voit säädellä esimerkiksi mieleisillä värivalinnoilla tai erilaisilla leikkauksilla mekossa.
Akateemiset arvo- ja kunniamerkit
Vuosijuhlissa käytetään akateemisia arvo- ja kunniamerkkejä. Pörssin ainejärjestönauhan voi ostaa vuosijuhlaviikolla toimistolta aukioloaikojen puitteissa. Miehen kantavat ainejärjestönauhaa niin, että se laskeutuu oikealta olkapäältä alas vasemmalle. Frakin kanssa nauhaa pidetään liivin ja paidan välissä, ja tumman puvun kanssa nauha kulkee solmion päällä takin alla. Naiset taittelevat nauhasta ruusukkeen, joka kiinnitetään hakaneulalla pukuun vasemman rinnan kohdalle.
Etiketin mukainen käyttäytyminen ja juhlapukeutuminen kunnioittaa muita vieraita sekä juhlan järjestäjää. Ryhdikkäästi ja iloisesti kannetut juhlavaatteet sekä kohtelias käytös takaavat sen, että kaikki pörssiläiset ja pörssinmieliset viihtyvät upeilla vuosijuhlillamme!
Teksti: Vilma Autio & Iiris Jortikka
Kuva: Ukko Juntunen Photography