Pörssin Hallitus – Puheenjohtaja 2019
Mitämitämitä ollaanko me oikeesti jo hallitushaun kynnyksellä?! Vuoden pesti hurahtaa niin nopeasti, että sitä on vaikea tajuta (paitsi siinä kohtaa, kun siivoat Aaltosalin lattiaa jo 14h tapahtumapäivän jälkeen niistä pitsan jämistä – siinä kohtaa tuntuu, ettei päivä lopu koskaan).
Kaikki on kuitenkin sen arvoista. Hallituksessa sun tiimissä on 12 jäsentä, puhallatte yhteen hiileen, vaikka jokaisella onkin omat vastuualueet ja tavoitteet sektorilleen. Usealla vastaavalla on tukenaan sektorilla jaosto tai toimihenkilöitä, tiimi tai ryhmä innokkaita pörssiläisiä, jotka hoitavat tilanteen mukaan omia vastuitaan yhdessä koko hallituksen kanssa.
Hallitushaku; se niin jännittävä ja supinaa käytävillä herättävä ajanjakso, stressaavine hakemuksineen ja kabinettihaastatteluineen. Ilon sekä pettymyksen tunteita herättävät valinnat, lopuksi kaiken huipentava Pörssi ry:n sääntömääräinen syyskokous.
Onko tuo prosessi kuitenkaan aivan niin? Kuten nettisivuillakin ”Hallitushaku” välilehdellä kuvataan, prosessi alkaa, kun kirjoitat nimesi haluamiesi pestien alle Selkkarin seinään ripustettuun listaan ja lähetät hakemuksen.
– Hakemusta voi verrata esim. kesätyöhakemukseen, motivaatiokirjeeseen, sinusta itsestä ja motivaatiostasi sekä sopivuudesta pestiin kertovaan katsaukseen.
– Haastatteluun valmistaudut rauhassa, mietit miksi juuri sinä olisit hyvä pestiin, mikä tekee juuri susta noin hyvän tyypin ja mikä ylipäänsä Pörssissä, ainejärjestötoiminnassa ja vapaaehtoishommissa sua viehättää.
– ÄLÄ missään nimessä stressaa liikaa haastattelusta! Hienoa, jos jaksat perehtyä tai haluat vanhemmilta opiskelijoilta näkemystä. Tärkeintä on kuitenkin, että halu ja ideat ovat peräisin sinulta ja sinusta huokuu halu tehdä Pörssin ja pörssiläisten hyväksi ja saada samalla ainutlaatuinen (työ)kokemus.
– Haastattelun ei ole tarkoitus olla pelottava tai stressaava tilanne vaan rennon ilmapiirin tapahtuma, jossa puheenjohtajaehdokkaat saavat tutustua sinuun potentiaalisena tiimiläisenä.
– Haastatteluiden jälkeen puheenjohtajaehdokkaat saavat rauhassa miettiä, millaisessa tiimissä he haluavat toimia ensi vuonna. Millainen tiimi puhaltaa yhteen hiileen? Tiimi tarvitsee erilaisia tyyppejä! On hyvä muistaa, että myös puheenjohtajaehdokkaat ovat hakijoita ja tekevät usein rekrytointiprosessia ensikertaa itsekin.
– Sitten kohdataan se jännittävä puhelu, tulinko valituksi? Muista, että tärkeintä – oli lopputulos mikä hyvänsä – on se, että yritit, teit parhaasi ja sait lopputuloksesta riippumatta vielä varmasti korvan taakse jotain mitä parantaa.
Mutta mennäänpäs sitten mun pestiin! Mä oon siis Iita Turpela, vuoden 2019 puheenjohtaja. Opiskelen neljättä vuotta ja oon toista vuotta hallituksessa. Oon kulkenut sen hyvin ”stereotyyppisen” polun Pörssissä. Puurojuhlavastaavana, sillistiimissä, rinneriehatiimissä, sillisvastaavana, jaostossa, tutorina, tapahtumavastaavana hallituksessa – u name it! Oli polku mikä hyvänsä, yleensä näiden hommien hyvät puolet voittaa heittämällä ne hieman huonommat. Haluan painottaa myös sitä, ettei ole yhtä ainutta oikeaa polkua täällä, jokainen saa luoda oman polkunsa itse.
Puheenjohtaja toimii tietynlaisena keulakuvana ja on tärkeässä roolissa yhteydenpidon ja yhteistyön ylläpitämisessä monen sidosryhmän suhteen. Esimerkiksi JSBE:n johdon kanssa puheenjohtaja ja koulutuspoliittinen vastaava kopo, tapaavat kuukauksittain. Meillä onkin hyvin ainutlaatuiset ja huippulämpimät välit tiedekuntamme henkilöstöön! Puheenjohtaja istuu myös kylteripuheenjohtajien verkostossa eli KPV:ssä, joka toimii Ekonomien alla ja siihen kuuluu jokaisen kylteriainejärjestön puheenjohtaja. Tälläkin porukalla näemme usean kerran vuodessa ja saamme Ekonomeilta myös paljon koulutuksia liittyen esimerkiksi koulutuspolitiikkaan ja vaikuttamiseen.
Sidosryhmien lisäksi ulospäin näkyvää toimintaa ovat esimerkiksi järjestömme strategian toteuttaminen ja sen ”tavoitteiden” toteutumisen seuraaminen sekä yksinkertaisesti vastuu järjestön toiminnasta. Vaikka hallitus toki tekee yhdessä päätökset, on puheenjohtajan vastuu toiminnan seuraamisesta iso. Puheenjohtajan rooliin kuuluu paljon kaikenlaista ja vuoden aikana oppii niin kriisiviestinnästä, johtamisesta, ry:tä koskevista lakipykälistä kuin tehokkaista siivoustekniikoistakin.
Yhdeksi tärkeimmistä asioista näen kuitenkin tiimin ja sen vetämisen. 12 erilaista ihmistä, jotka reagoivat 12 eri tavalla stressiin, harmiin, iloisiin asioihin tai vaikkapa nälkään (J). Puheenjohtajalla ei usein ole valtavasti omakohtaista kokemusta johtamisesta ennen pestiin astumista, joten tämä onkin ollut aikamoista ad hoc -opettelua! Tiimistä tulee vuoden aikana kuitenkin tiivis ja niin läheinen, että uskallan väittää tässä luotavan niitä kuuluisia elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Toinen tärkeä asia on pörssiläiset ja heidän kohtaamisensa. Puheenjohtajan helpostilähestyttävyys on ollut minulle tärkeä asia. Haluan nähdä niin puheenjohtajan kuin hallituksen ja esimerkiksi Allstarsinkin viemässä eteenpäin avointa, suvaitsevaista ja iloista kulttuuria Pörssin sisällä. Kuten olen aikaisemmin sanonut, mikään ei ole siistimpää kuin nähdä hymy pörssiläisten huulilla!
Vuosi hallituksessa on totally worth it – mene ja hae, et tuu katuu sitä!
Iita Turpela