Mikko Bergmanin haastattelu
Summa Capital on Mikko Bergmanin 2003 perustama Corporate finance- neuvonantoa tekevä yhtiö. Summa on ollut mukana tekemässä monia ensiluokkaisia yritysjärjestelypalveluita, joiden kokonaisarvo on yli 5 miljardia euroa.
Kerro lyhyesti mitä Summa Capital tekee?
Teemme Corporate finance – neuvonantoa. Tämä tarkoittaa asiakkaiden neuvomista yritysten ostoissa/myynneissä sekä fuusioissa. Lisäksi keräämme rahaa asiakkaillemme eri instrumenteilla: velalla, equity:lla ja kaikella siltä väliltä.
Miten päädyit perustamaan oman firman? Minkälaista se oli?
Olen yrittäjäperheestä ja tiesin aina, että minusta tulee jossakin vaiheessa yrittäjä. Se oli itsestäänselvyys ihan alusta asti. Perheelläni oli rakennusalan yritys. Aikanaan olin siinä töissä. Sen jälkeen lähdin opiskelemaan USA:aan MBA tutkintoa, josta lähdin Lontooseen Investointipankkiin töihin. Vuosien jälkeen, kun tulin takaisin Suomeen Lontoosta ajattelin perustaa joko investointipankin tai rakennusalan yrityksen. Päädyin lopulta erinäisistä syistä investointipankkiin.
Aluksi oli pelottavaa, kun ei tiennyt miten varat riittävät, kun pelasi omilla rahoilla eikä ollut varmuutta tuleeko tästä kannattavaa liiketoimintaa. Sitten kun business alkoi kasvaa, niin se oli älyttömän intensiivistä , eli elät ja hengität yritystä kokoajan. Se on todella kivaa ja palkitsevaa, mutta myös erittäin rankkaa. Helposti kaikki tunnit uppoavat työhön.
Minkälaisia osaamista tällä alalla vaaditaan?
Täällä vaaditaan kovaa rahoitusalan osaamista. Rahoitusalan teorioiden ja valuaatioteorioiden on oltava hallussa. On myös ymmärrettävä tilinpäätöksiä ja pystyttävä tekemään strategista analyysia. Asiakas siis haluaa myös strategisen näkemyksen neuvonantajaltaan. Esimerkiksi jos asiakas on ostamassa yritystä, ei riitä, että kerromme hänelle, kohteen olevan tämän arvoinen. Asiakas haluaa keskustelua siitä miksi tämä kyseinen osto olisi viisasta strategisesta näkökulmasta.
Oma kokemus tarvittavista opinnoista ajaa tietysti jenkkeihin, eli kyllä minä koen amerikkalaisen rahoitusalan koulutuksen olevan ihan älyttömän hyvä. Heillä on pitkät perinteet ja Wall Street on lähellä ja kova rekrytoimaan. Suomea ajatellessa rahoitukseen keskittyvä korkeakoulututkinto on ehto, eli emme rekrytoi muita kuin maisteritutkinnon suorittaneita.
Mitä opiskelisit, jos aloittaisit opiskelut nyt?
Menisin suorittamaan Suomesta joitain perustutkintoa, kuten kandi kauppakorkeakoulusta, jonka jälkeen lähtisin jenkkeihin lukemaan loput.
Miten yrityskauppamarkkina on kehittynyt ja mihin suuntaan se on menossa?
Yleinen osakemarkkinan kehitys vaikuttaa paljon. Ala on hyvin syklistä. Kun osakemarkkinat nousevat niin myös M&A – markkina vahvistuu. Tällä hetkellä ala käy todella kuumana, mutta kun kurssit tulee alas myös M&A seuraa mukana. Tämä on siis hyvin suhdanneherkkää toimintaa.
Miten pienellä yksityisellä firmalla on mahdollisuus kilpailla kansainvälisten jättien kanssa?
Meidän tapaisten toimijoiden olemassaolon edellytys on internet. Kun itse aloitin Deutsche Bankissa Lontoossa, niin tarvittavat tietokannat maksoivat niin paljon, ettei tällainen pieni butiikki olisi pystynyt ostamaan sellaisia. Internet on mahdollistanut käyttämiemme työkalujen hankkimisen huomattavasti halvemmalla kuin aikaisemmin ja samalla mahdollistanut toiminnan myös pienemmille toimijoille. Periaatteessa meillä on lähes samat työkalut kuin esimerkiksi Goldman Sachsilla. Kun tämä on mahdollista, niin lopun ratkaisee taidot ja verkostot.
Meillä on vahva brändi ja vahva track record, jotka kertovat asiakkaalle, että osamme hommamme. Lopulta kysymys on aina siitä, että onko meillä mahdollisuutta tuoda lisäarvoa asiakkaalle. Se tulee aiemmin mainitun strategisen näkemyksen ja suhteiden kautta. On tunnettava mitä markkinoilla tapahtuu ja ketkä siellä toimivat. Esimerkiksi voidaksesi viedä yritysostoidean asiakkaallesi, tulee sinun tuntea mahdolliset kohteet hyvin. Liiketoiminta, omistajien näkemykset ym. pitää olla tiedossa. Näiden tietojen ja perusteellisen analyysin avulla osaat perustella asiakkaallesi, että tämä yritys kannattaa ostaa näistä ja näistä syistä.
Yksi haaste meille on, ettemme pysty rahoittamaan asiakkaita. Pankkien etu on siinä, että ne voivat asettaa ja usein asettavatkin vaatimuksia lainoihin. Voi olla, että esimerkiksi 100 miljoonan lainan ehtona yritykselle on, että he lupautuvat käyttämään kyseisen pankin neuvonantopalveluita. Kieltäytymistä vaikeuttaa huomattavasti, jos yritys on talousvaikeuksissa. Tällöin pankilla on vipua. Jos taas yrityksen tase on vahva, pankin on huomattavasti vaikeampi sanella ehtoja, koska lainan voi aina hakea muualta. Asiakkaat haluavat kuitenkin aina lähtökohtaisesti parhaan neuvon eivätkä suostu pankin talutusnuoraan ellei heikon taloudellisen tilanteen vuoksi ole aivan pakko. Meille on eduksi, että osaaminen ratkaisee, koska se on meidän kilpailuetumme.
Haastattelija: Santeri Vaattovaara
Haastateltu: Mikko Bergman