Reissussa

Kevät Sveitsin Vuoristomaisemissa

Kuka olet ja missä olit vaihdossa?
Tervehdys kaikki! Nimeni on Matilda ja olen viidennen vuoden markkinoinnin opiskelija ja valmistumisen kynnyksellä oleva pörssiläinen. Vietin vuonna 2019 kevätlukukauden vaihdossa Bernissä, Sveitsissä. Kevätlukukausi alkoi helmikuussa ja päättyi kesäkuussa.

Miksi Sveitsi?
Vaihtokohteen valitseminen oli työn ja tuskan takana, sillä halusin lähteä vaihtoon sellaiseen maahan, jossa pärjäisi hyvin englannin kielellä sekä yliopistossa että vapaa-ajalla. Lisäksi oli alusta asti selvää, että halusin lähteä vaihtoon Euroopassa sijaitsevaan kohteeseen. Selasin eri vaihtokohteita useita päiviä, mutta lopulta Sveitsi alkoi kuulostaa houkuttelevimmalta. Päädyin valitsemaan Sveitsin, koska se täytti asettamani kriteerit kielen ja sijainnin puolesta. Luin myös, että Sveitsissä asiat toimivat samaan tapaan (eli yhtä johdonmukaisesti ja tehokkaasti) kuin Suomessakin, minkä vuoksi ajattelin, että vaihtoon lähteminen olisi helppoa eikä aiheuttaisi suurta kulttuurishokkia. Lisäksi googlasin hieman Sveitsin kaupunkeja ja ihastuin näkemiini vuoristomaisemiin, jotka viimeistään vakuuttivat minut siitä, että Sveitsi olisi hyvä vaihtokohde.

Millaisessa asunnossa asuit?
Asuin vaihdon ajan opiskelija-asuntolassa, jossa asui sekä paikallisia opiskelijoita, että vaihto-opiskelijoita. Asuntola oli vanha ja harmaa betonibunkkeria muistuttava rakennus, ja huonekalutkin olivat kuluneita ja vaurioituneita. Ensijärkytyksestä toivuttuani kotiuduin kuitenkin opiskelija-asuntolaan hyvin. Minulla oli asuntolassa oma huone, mutta wc-tilat sekä suihku jaettiin naapurihuoneen kanssa. Keittiö jaettiin koko kerroksen, eli noin kymmenen ihmisen, kesken. Tämä tuotti toisinaan hieman päänvaivaa, sillä siivouskäsitykset olivat eri asukkailla hyvin erilaisia. Vuokra oli Sveitsin yleisen hintatason mukaisesti hyvin korkea, ja maksoinkin huoneestani vuokraa 640 frangia, eli tämän hetkisen kurssin mukaisesti reilut 590 euroa. Kaikesta huolimatta pidin opiskelija-asuntoa hyvänä asumisvaihtoehtona, sillä monet muut vaihto-opiskelijat asuivat samassa talossa ja kokoonnuimme usein kokkaamaan tai viettämään aikaa yhdessä.

Millaista opiskelu oli?
Bernin yliopistossa monet asiat toimivat hyvin samaan tapaan kuin Suomessakin. Kurssi-ilmoittautuminen tapahtui Korpin tyylisen järjestelmän kautta netissä ja useimpien kurssien luennot olivat massaluentoja, eikä läsnäolopakkoa ollut. Maisterikurssit pidettiin pääosin englanniksi ja kandivaiheen kurssit saksaksi. Kurssien suoritustapana oli poikkeuksetta tentit, jotka aiheuttivat hieman ylimääräistä stressiä lyhyiden tenttiaikojen takia. Tentit kestivät yleensä 60 – 90 minuuttia ja ne sisälsivät useita pitkiä esseetehtäviä, sekä toisinaan myös muuta oheismateriaalia ja case-tehtäviä. Tenteissä tuli siis poikkeuksetta erittäin kova kiire.

Mikä oli erilaista arjessa ja kulttuurissa?
Merkittävin ero Suomen ja Sveitsin välillä on hintataso. Vaikka tiesin etukäteen, että Sveitsi on kallis maa, tulivat korkeat hinnat siitä huolimatta melkoisena järkytyksenä. Esimerkiksi jauhelihapaketti maksoi ruokakaupassa noin kymmenen euroa. Lihan korkean hinnan vuoksi monet vaihto-opiskelijat innostuivatkin kasvissyönnistä vaihdon aikana. Toinen ruokaan liittyvä eroavaisuus on se, että sveitsiläiset rakastavat juustoja. Fondue- ja racletteruokalajit ovat Sveitsissä suosittuja ja lisäksi ravintoloissa tarjottiin usein perinteisiä sveitsiläisiä perunasta koostuvia röstiannoksia, joiden päällä oli paksu juustokuorrute. Kolmas Suomesta poikkeava asia on se, että sveitsiläiset pitävät monista extreme-urheilulajeista. Vaihto-opiskelijoita yritettiin houkutella lähtemään paikallisten kanssa esimerkiksi koskilaskemaan tai jääkiipeilemään. Itse kokeilin vaihdon aikana varjoliitoa, vaikka pelkäänkin korkeita paikkoja. Varjoliito oli kuitenkin upea kokemus ja sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Oliko kavereiden saaminen helppoa?
Bernin yliopisto sekä ESN järjestivät vaihto-opiskelijoille vaihdon alussa yhteistä ohjelmaa, jonka kautta oli helppo tutustua muihin vaihtareihin. Kavereiden saaminen oli siis helppoa, mutta riippui myös omasta aktiivisuudesta. Oman kaveriporukan löytäminen vei aluksi aikaa, ja vieraalla kielellä kommunikointi toi omat haasteensa uusiin ihmisiin tutustumisessa. Lähennyin kuitenkin samassa talossa asuvien vaihto-opiskelijoiden kanssa, ja olen tavannut heidät vaihdon jälkeenkin, kun osa heistä matkusti Suomeen.

Reissasitko muualla?
Vaihdon aikana reissasin paljon Sveitsin sisällä ja usein vietin viikonloput tehden päiväretkiä Sveitsin eri kohteisiin muiden vaihtareiden kanssa. Sveitsissä on erinomaiset junayhteydet, ja junalla pääseekin kätevästi ja nopeasti matkustamaan lähes mihin päin maata tahansa. Alpit mahdollistavat myös erinomaiset laskettelu- ja vaellusmahdollisuudet, joita suosittelen lämpimästi kaikille. Sveitsistä matkustin myös junalla Como-järvelle ja Milanoon. Junamatka Bernistä Como-järvelle kesti noin kolme tuntia. Lisäksi halpalentoyhtiö EasyJet operoi Sveitsissä ja keväällä yhtiö tarjosikin edullisia lentoja moniin eri kohteisiin. Itse ostin vaihdon aikana meno-paluulennot Barcelonaan 45 eurolla ja matkustin myös Amsterdamiin.

Viimeiset vinkit
Sveitsi on kaunis ja monipuolinen maa. Suosittelen kaikkia lähtemään vaihtoon Sveitsiin, varsinkin jos upea luonto on lähellä sydäntä. Sveitsiin ei välttämättä tule kovin helposti lähdettyä lomamatkalle, joten opiskelijavaihto on erinomainen tapa tutustua maahan perinpohjaisesti! Jos jäitte kaipaamaan lisätietoja vaihdosta, tai haluatte muuten vain matkavinkkejä Sveitsiin, voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen maemheis@student.jyu.fi.

Toivon mukaan mahdollisimman moni teistä innostuu lähtemään vaihtoon! 🙂

Teksti & kuvat: Matilda Heiskanen

Jätä vastaus