Yleinen

Henkilökuvassa – Samuel Latvanen

Esittele itsesi.

Ensisijaisesti olen yrittäjä. Itseasiassa en ole ikinä ollut palkkatöissä kenellekkään muulle! Olen johtanut viitisen vuotta perheyritystämme kiinteistöbisneksessä sekä tällä hetkellä minulla on oma ”yhden miehen markkinointitoimisto”. Tällä hetkellä kuudes vuosi opintoja ja gradua vaille kauppatieteiden maisteri.

Määrittelet pitkälti itsesi työn kautta. Onko elämässäsi muuta kuin työtä?

Työ on vain yksi osa minua. Työnteko on minulle todella tärkeätä ja se on tällä hetkellä elämäni suurin intohimo. Nautin työnteosta, mutta ihmisessä on myös aina toinenkin puoli. Elämäni ei ole pelkkää bisnestä ja siihen liittyviä asioita. Tätä ei välttämättä ulkoa päin aina huomaa.

Millainen olit lukioaikoinasi ennen Kauppakorkeakoulua?

Kävin Viialassa lukion ja silloin olin varmasti erilainen kuin nykypäivänä, se on luonnollista. Lukioajat oli pitkälti itsensä hakemista. Armeijan ja Alkio-opiston jälkeen kasvoin enemmän sellaiseksi, mitä olen nykypäivänä. Tietysti kovaa juhlittiin jo tuohon aikaan!

Miten päädyit kauppakorkeakouluun?

Olen 6-vuotiaana tehnyt ensimmäisen kerran bisnestä, kun myin omakotitalomme edustalla mehua ohikulkijoille markka per muki. Kaupantekemisestä tuli jo silloin hyvänolon tunne. Ihmisten palveleminen ja palvelukonseptien kehittäminen on aina ollut minun intohimoni ja niitä olen myös halunnut opiskella. Sen myötä päädyin valitsemaan kauppakorkeakoulun. Armeijan jälkeen mietin hakemista Maanpuolustuskorkeakouluun, mutta sitä ajatusta en ikinä toteuttanut. Vietin vuoden Alkio-opistolla Korpilahdella ja sitä kautta tutustuin Jyväskylään, sekä hain tänne opiskelemaan.

Miten päädyit Pörssin toimintaan mukaan?

Fuksina heti ensimmäisenä iltana jäin oikeastaan ”koukkuun” tämän ainejärjestön toimintaan. Kysyin silloiselta Pörssin puheenjohtaja Silja Patrikaiselta, miten tämän ainejärjestön puheenjohtajaksi pääsee. Sen toteutuminen oli lähellä syksyllä 2016. Fuksivuotena päädyin silloiseen yritystiimiin ja Sijoituskerhon vetäjäksi. Sen jälkeen tie vei Pörssin hallitukseen yrityssuhdevastaavaksi. Minua on aina kiinnostanut ihmisten yhteisöllisyys, ja se on eniten vetänyt puoleensa, kun pääsee samanhenkisten ihmisten kanssa kuuluvansa yhteen.

Mitä vinkkejä nyt antaisit silloiselle fuksille nimeltä Samuel Latvanen?

Loppujen lopuksi sillä ei ole mitään väliä, missä asemassa tai mitä asioita tekee ainejärjestössä. Tärkeintä on olla oma itsensä ja etsiä sitä, mikä elämässä kiinnostaa ja mennä sitä kohti täysillä. Vähemmän tulisi miettiä sitä, mitä muut ihmiset ajattelevat. Elämää on kuitenkin myös ainejärjestön ulkopuolella, ja ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tietä mitä kaikkien tulisi kulkea.

Mitä vinkkejä sinulla on nuoremmille opiskelijoille ylipäänsä?

Etsikää intohimoanne jo opiskelujen aikana. Sitten kun löydätte sen, niin se vie teidät pitkälle. Koittakaa löytää asioita, joita rakastatte tehdä työksenne. Hankkikaa maisterivaiheessa viimeistään työkokemusta ja konkreettisia näyttöjä. Tähän keinona voi olla ainejärjestötoiminta, sivutoiminen yrittäjyys tai osa-aikatyöt.

Vieläkö olet aktiivinen Pörssin toiminnassa ja jäikö sinulla jotain tekemättä?

Viimeinen isoin projekti oli 50-vuotisjuhlien yritysyhteistyön hoitaminen. Keväällä kävin vielä aktiivisesti tapahtumissa, mutta nyt olen eläköitymässä niistä. Tietyissä tapahtumissa, kuten vuosijuhlissa, tulen vielä käymään. Pörssistä jäi ainoastaan kokematta tutorointi, mutta tosin ihan hyvä ettei ihan kaikkea tullut tehtyä.

Miten Pörssi on muuttunut vuosien saatossa?

Parempaan suuntaan on yhdistys mennyt vuosittain ja toiminta kehittyy jatkuvasti. Pörssi on nykypäivänä esimerkiksi ympäristötietoisempi kuin viisi vuotta sitten ja on panostettu siihen, että jokainen pörssiläinen voisi kokea kuuluvansa tähän yhteisöön.

Millainen Pörssi on vuonna 2050?

Meiltä löytyy omat tilat Mattilanniemestä – tietysti saunalla ja kunnon biletilalla. Olemme hyvinvoiva yhteisö, johon ihmiset haluavat kuulua. Tähän päästään vain sillä, että jatkossakin on innokkaita ja innostavia ihmisiä tekemässä töitä yhdistyksen eteen. Niin kauan kuin yhdistyksen toiminta on houkuttelevaa, se menee eteenpäin.

Millaisen tapahtuman järjestäisit Pörssille?

Aikoinaan minulla oli haave, että perustaisin Pörssiklubin. Ei tietenkään mikään herrakerho, vaan kaikille avoin klubi, jossa juodaan viskiä, poltellaan sikareita ja puhutaan bisneksestä!

Mitä opintoja sinulla on ja miten niiden suorittaminen on onnistunut samalla kaiken muun kanssa?

Pääaineenani minulla on johtaminen, se on teoreettista ja suhteellisen helppolukuista. Siitä saa myös yleiskuvan kaikkeen. Markkinointia olen lukenut myös, siellä on mielestäni kauppakorkeakoulun parhaimmat kurssit. Niitä teorioita olen pystynyt viemään jatkuvalla syötteellä luokkahuoneesta suoraan käytäntöön. Opintojen suorittaminen on omasta asenteesta kiinni. Olen tottunut tekemään paljon asioita samanaikaisesti ja joustava koulu sekä ymmärtäväinen henkilökunta on mahdollistanut opintojen edistämisen kaiken muun ohella.

Kerro perheyrityksestäsi ja parhaista opeista siihen liittyen?

Perheyrityksemme sijoittaa kiinteistöihin pitkäaikaisesti ja teemme pienempiä kiinteistökehityshankkeita. Meidän kvartaali on 25 vuotta. Sen kautta olen tutustunut liikemaailmaan ja sen reunaehtoihin. Myös sen karuun puoleen, erityisesti siihen, että miten maailma toimii. Työelämässä asiat menee ihan eri tavalla, mitä me täällä yliopistossa luulemme. Loppujen lopuksi syy siihen, miksi joku saattaa ostaa joltain palvelua, on todennäköisesti sen takia että hän on kaverisi tai tuttusi. Meitä ohjaa tosi eläimelliset asiat – olemme loppujen lopuksi aika lapsellisia ja meillä on itsekkäät sekä ahneet motiivit. Huomasin millainen laumaeläin ihminen on. Liiketoiminta on pitkälti psykologiaa, sanottiin luennoilla mitä tahansa. Paras oppi oli se, että miten asiakassuhteita hoidetaan ja kasvatetaan. Tärkeintä on olla se ihminen, joka kuuntelee ja ymmärtää asiakasta. Sillä pääsee tosi pitkälle. Virheet pitää myöntää ja pyytää niistä anteeksi. Monet varmasti myös ajattelevat, että olen saanut kuin tarjottimella perheyrityksemme hoitooni. Loppujen lopuksi olen joutunut kaiken opettelemaan itse ja joka päivä ansaitsemaan kannukseni uudelleen. Silloin kun toiset lähtivät opiskelijavaihtoon, minulla ei ollut sellaista mahdollisuutta. Se on ollut oma valintani, jota en ole kertaakaan katunut. Sillä on kuitenkin ollut hintansa.

Millaista liiketoimintaa S. Latvanen Consulting harjoittaa?

Suurimman osan työajastani käytän omaan yritykseeni. Pilotoimme tänä syksynä palvelukonseptia suurelle suomalaiselle pörssiyhtiölle, siitä tehdään referenssicase ja lähdemme skaalaamaan sitä. Olen päätynyt tähän monien sattumusten kautta. Aikaisemmin kehittelin inbound-markkinoinnin järjestelmää isoille rakennusliikkeille. Tutustuin sitä kautta sisällöntuotantoon ja liidien hankintaan sekä markkinoinnin automaatioon. Huomasin, että siellä olisi tällaiselle palvelulle tarve. Vedän liiketoimintaani yksin, mutta en todellakaan tee kaikkea yksin. Verkostossani on paljon pörssiläisiä auttamassa niissä asioissa, missä itse en ole hyvä. Tuloni muodostuvat lähes kokonaan omasta yrityksestäni –  itse luomani liiketoiminnan ja itse hankkimieni asiakkaiden kautta.

Onko Samuel Latvanen sosiaalisessa mediassa tietoisesti rakennettu hahmo?

Sosiaalisessa mediassa olen ihan aidosti oma itseni. Tietysti jos ihmiset näkevät vain sen puolen minusta, niin helposti voi tulla vaikutelma, että kyseessä on tietoisesti luotu hahmo. Se on vain jäävuoren huippu, elämääni kuuluu paljon muutakin. Kaikkea en tietenkään voi, tai haluakkaan, kertoa somessa.

Pitäisikö kaikkien rakentaa omaa henkilöbrändiään?

Oman osaamisen tuotteistaminen on tärkeämpää, kuin henkilöbrändi. Itsensä tuotteistaminen tarkoittaa sitä, että mietit missä itse olet hyvä ja mitä osaat. Mietit myös ne asiat, missä et ole hyvä ja mitä et osaa. Tee itsestäsi helposti ymmärrettävä paketti, jota tarjota työmarkkinoille. Oman osaamisen tuotteistaminen on tärkeämpää, kuin henkilöbrändi.

Millainen tuote on Samuel Latvanen?

Olen hyvä johtamaan, tuotteistamaan ja markkinoimaan. Minun ei kannata elämässäni tehdä muuta kuin noita asioita, niissä olen hyvä. On paljon asioita, mitä en osaa. Tärkeintä on hommata lähipiiriin ne ihmiset, jotka osaavat tehdä niitä asioita, joita itse en osaa.

Missä olet kolmekymppisenä?

Minulla on ollut pitkään haaveena olla keskisuuren yrityksen omistaja ja yrittäjä. Tehdä kymmenien miljoonien bisnestä kansainvälisesti. Haluaisin työllistää paljon ihmisiä, joiden kanssa voisimme toteuttaa samaa intohimoa yrityksen kautta. Sitä ennen tarvitaan paljon oppia ja kokemusta, joita tällä hetkellä hankitaan oman yrityksen kautta.

Elämäsi ei siis ole pelkästään rahaa, viinaa ja naisia?

Olen monella tavalla aika herkkä ihminen. Siitä on myös hyötyä ihmisten kanssa, sillä se mahdollistaa muiden ihmisten tunteiden ja tarpeiden tunnistamisen. Minulle on ollut vaikea elämässäni käsitellä tiettyjä haastavia tunteita – vaikeista pettymyksistä on kestänyt jonkun aikaa, että niistä on selvitty eteenpäin. Elämässä minulle tärkeää on eteenpäin meneminen ja työnteko. Ja myös se, että pystyy rakentamaan kestäviä ihmissuhteita. Ulkoiset asiat ja status tuovat vain hetkellisesti mielihyvää, mutta kuolinvuoteella ne tuskin merkitsevät mitään. Elämän syvyys tulee sisäisistä asioista, kuten parisuhteesta, lapsista ja itsensä hyväksymisestä.

Haastattelu: Jiri Honkala

Jätä vastaus