Hallituksen takeover: Korkeakoulupoliittinen vastaava
Mitä tekee korkeakoulupoliittinen vastaava? Mitä on koulutuspolitiikka? Kopoa koskevia kovia aiheita ovat muun muassa valtakunnallinen opiskelijavalinta ja pääsykoeuudistus, jatkuvasti keskustelua aiheuttava duaalimalli, yliopistojen rakenteelliset muutokset sekä kauppakorkeakoulumme opetussuunnitelma sekä kurssien ja opetuksen laatu. Vuosi on lyhyt aika, eikä kaikkeen ehdi ottamaan kantaa – eikä kannatakaan. Tärkeintä on vaikuttaa asioihin, joihin voi.
Kopo kokoustaa kuukausittain koulutuksen kehittämisryhmässä, tiedekuntaneuvostossa ja JYYn opinto- ja tiedevaliokunnassa. Lisäksi säännöllisen epäsäännöllisesti tavataan Ekonomien kopo-tapahtumissa sekä kopojaoston ja erityisesti oppiainevastaavien kanssa. Mukaan pääsee mitä monipuolisimpien asioiden pariin ja paljon vaikutusta on omalla innokkuudella. Vaikutus asioihin alhaalta ylöspäin etenee jäykähkön kaavan mukaan seuraavan laisesti: opiskelija antaa palautetta ja ehdottaa kehitysideaa. Kopo esittää ideaa kopojaostolle ja jaostolaiset tarvittaessa jalostavat sitä edelleen. Seuraavaksi idea esitellään koulutuksen kehittämisryhmässä, jossa kootaan työryhmä viemään asiaa eteenpäin. Valmisteltu ja kannattava idea lyödään tarvittaessa tiedekuntaneuvostossa, jonka jälkeen voidaan keskittyä käytännön toteutukseen. Kuulostaa monimutkaiselta, ja sitä se välillä onkin. Yliopiston on jäykkä ja byrokraattinen organisaatio, ja muutoksen läpivieminen vaatii istumalihaksia ja kärsivällisyyttä.
Päivittäiseen kopoiluun kuuluu yhteydenpitoa opiskelijoihin ja henkilökuntaan. Sähköposti on kovassa käytössä, ja usein helppo vaihtoehto on kipittää suoraan Agoran neloskerrokseen juttusille. JSBE:n henkilökunnan kanssa on ollut mukava hoitaa asioita ja opiskelijat on aina otettu avoimin mielin vastaan. Henkilökunnan ja jaoston lisäksi tukena on myös muita sidosryhmiä. Jyväskylän yliopistoa koskevissa kopoasioissa neuvoa saa JYY:n kopoasiantuntijalta, JYY:n opinto- ja tiedevaliokunnasta ja muilta Jyväskyläläisten ainejärjestöjen kopoilta. Valtakunnallisissa ja erityisesti kauppakorkeakoulua koskevissa asioissa voi kääntyä myös ekonomien kopoasiantuntijoiden ja muiden kylterikopojen puoleen. Kollegoista ja muista kylterihallituksista on tässä työssä suuri apu!
Yksi kopon isoimmista vuosittaisista projekteista on tutorointi, joka järjestetään ensi vuonna yhteistyössä sosiaalipoliittisen vastaavan kanssa. Molemmat toimivat tutoreiden yhteyshenkilöinä ja auttavat käytännön järjestelyissä, kuten koulutuksista ja perehdyttämisestä infoamisessa, tilojen varailuissa ja ensimmäisten viikkojen aikatauluttamisessa. Projektinomaisia rutistuksia vaativat myös pääaineinfo, sivuaineinfo, koposauna ja palautetempaukset. Niin paljon voi järjestää, kun vain keksii ja ehtii.
Koko vuoden tärkein tuki on tullut muulta hallitukselta. Yhteistyötä tehdään puolin ja toisin, ja haasteita kohdatessa käännytään aina ensimmäisenä muun hallituksen puoleen. Kopon työ ei ole yksinäistä koneella istumista, vaan kopoilun lisäksi merkittävä osa ajasta kuluu muissa hallitushommissa. Kokoustaminen ja kokouksiin valmistautuminen, Selkkarin päivystysvuorot ja lukuisat tapahtumat ovat osa vuoden antia. Kokonaisuudessaan vuosi on ottanut paljon, mutta antanut enemmän. Kalenteri ja muistilista eivät koskaan ole olleet näin kovassa käytössä. Kopoilu on sydämen asia, ja paras motivaatio hommaan onkin jäsenistöltä saatu palaute ja kiitos. Kun käyttää kesäloman viimeisen yön yliopistolla tulostamassa fuksien aikataulua ja vieläkin hymyilyttää, tietää olevansa hyvissä hommissa!
-Julia
Kannen kuva: Samuli Salo