Vieraskynä

Opiskelijabudjetin luominen on taitolaji

Ollaan rehellisiä: opiskelijan arki on usein hankalaa, kun elämä on jatkuvaa tulojen ja menojen välistä tasapainottelua. Opiskelijabudjetti on monille haastava kokonaisuus, kun kuluerät on karsittava minimiin vaikka väkisin, samalla pitäen yllä vähintään kelvollista elintasoa.

Mistä rakentuu onnistunut opiskelijabudjetti ja mitä se vaatii?

Opiskelijabudjetin ylläpitäminen vaatii säntillisyyttä

Opiskelijabudjetin ylläpitäminen vaatii säntillisyyttä ja elämän ylellisyyksistä tinkimistä. Yhä useampi lainaa rahaa opiskelijabudjetin tueksi, sillä opinto- ja asumistuki riittävät usein vain kaikista välttämättömimpiin kuluihin. Opiskelijabudjetin luominen voi tuntua turhauttavalta etenkin silloin, mikäli on tottunut jo työelämän tarjoamaan tulotasoon.

Opiskelijabudjettiin, kuten opiskeluun yleensäkin kannattaa asennoitua oikein. Vaikka rahat eivät aina riitäkään ylelliseen hauskanpitoon, niin ihminen tulee toimeen yllättävänkin vähäisellä tulotasolla. Muista myös, että hauskoja aktiviteetteja voi harrastaa hyvin pienelläkin rahalla – jopa ilmaiseksi.

Ensimmäiseksi kannattaa karsia pois ns. turhat kulut. Mieti, tarvitsetko välttämättä nettiä kotiisi, mikäli kännykässäsi on jo mobiilidata? Voitko jakaa Netflix-tilauksen ystäväsi kanssa tai syödä lounaan edullisesti opiskelijaravintolassa?  Pienistä puroista syntyy isoja jokia, jotka vaikuttavat kokonaisbudjettiin merkittävästi.

Tiukalla opiskelijabudjetilla eläminen kasvattaa myös sitä paljon mainostettua luonnetta, mikä voi tulla tarpeen elämän organisoinnissa opintojen päättymisen jälkeen. Muista myös, että kaikki on väliaikaista ja opiskelu on todennäköisesti elämäsi paras sijoitus. Nämä saattavat kuulostaa kliseiltä, mutta ne auttavat pitämään mielessä lopullisen tavoitteesi.

Opintolainojen määrä kasvussa

Opintolainojen määrä on edelleen kasvussa. Vuoden 2016 tilastojen mukaan opintovelallisia oli jo yli 350 000 henkilöä. Myös opintolainojen suuruus on kasvanut ja kaikista suurimmat opintolainat ovat isojen kaupunkien opiskelijoilla. Helsinkiläisen keskimääräinen opintolaina on n. 6300 euron suuruinen, kun taas koko maan keskiarvo on noin 5500 euroa.

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa leikattiin elokuusta 2017 alkaen, kun opintoraha siirrettiin toisen asteen opintojen tasolle. Tämä kirpaisi jo ennestään tiukoilla olleiden korkeakouluopiskelijoiden taloudellista tilannetta, kun opintoraha laski joillakin opiskelijoilla jopa 86 euroa kuukaudessa. Vuositasolla vähennys on pahimmillaan yli 1000 euroa.

Opintorahan leikkaukset tulevat todennäköisesti näkymään myös opintolainojen edelleen jatkuvassa kasvussa. Yhä useampi opiskelija joutuukin tukeutumaan lukukaudella 2017 – 2018 lainarahaan.

Valtaosa opintolainoista menee kulujen kattamiseen tai isompiin hankintoihin, mutta osa opiskelijoista käyttää lainansa sijoitustarkoituksiin. Opintolainan sijoittaminen pörssiin on nostanut suosiota etenkin sellaisten opiskelijoiden keskuudessa, jotka eivät tarvitse työ- tai muun taloustilanteensa ansiosta lainaa elämiseen.

Korkotasoltaan edullinen opintolaina houkutteleekin yhä useampia opiskelijoita, vaikka akuuttia tarvetta lainalle ei välttämättä olisikaan.

Opintolainan sijoittaminen ei olekaan hassumpi idea, mikäli lainasta jää elämisen jälkeen hieman ylimääräistä pankkitiliä lihottamaan. Matalariskiset sijoitukset voivat tuoda vuosien saatossa mukavan pesämunan esimerkiksi ensiasunnon käsirahaan.

Opiskelijabudjetti korkeakouluopiskelijalle

Korkeakouluopiskelijan elämä on sekä antoisaa että raskasta. Tenttiviikot painavat päälle ja erilaiset opiskelijatapahtumat rasittavat kukkaroa. Sitsit, approt ja muut haalaribileet ovat hauskoja, joskaan eivät aina ilmaisia tapahtumia. Monet opiskelijatapahtumat rasittavat jo ennestään tiukoilla olevia kukkaronnyörejä.

Aivan kaikkiin tapahtumiin ei välttämättä kannatakaan osallistua, mikäli arkielämä kärsii juhlimisen tuomista taloudellisista rasitteista. Toki ei hauskanpitoa sovi tyystin unohtaa puuduttavan opiskelun ohessa, mutta budjettibiletys kannattaa ottaa käsitteenä mukaan opiskelijan elämässä.

Korkeakouluopiskelijan budjettiin kannattaa luoda omien tarpeiden ja prioriteettien mukaan. Aloita kaikista tärkeimmistä menoista, kuten asumisen- ja elinkustannusten listaamisesta. Tämän jälkeen voit katsoa, kuinka paljon sinulla on varaa käyttää kuukaudessa vapaa-ajan harrastuksiin ja opiskelijatapahtumiin.

Itselleen tärkeistä harrastuksista ei kannata tinkiä, mutta esimerkiksi kuntosalikortin voi korvata lenkkeilyllä tai kotitreenillä tiukkoina kuukausina. Mieti itse, mistä asioista olet valmis luopumaan ja mitkä asiat ovat sinulle välttämättömiä hyvinvointisi kannalta.

Mitä tänään syötäisiin?

Moni uusi opiskelija huomaa opiskelijabudjettiin siirtyessään, kuinka kallista kaikki onkaan kaupassa. Leikkeleet, tuoremehut ja liha eivät olekaan enää jokapäiväistä herkkua, kun kuukausittainen ruokabudjetti saattaa olla vain 100 euroa.

Siellä missä ongelma – piilee myös mahdollisuus. Opiskelijan ruokailun kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että luovuus pääsee kukoistamaan toden teolla! Vaikka moni mieltääkin opiskelijan ruokavalion koostuvan ainoastaan tonnikalasta, pastasta ja kaurapuurosta, niin todellisuudessa pienelläkin budjetilla voi luoda herkullisia annoskokonaisuuksia.

Kokeile vaikka raikasta nokkoskeittoa tai ravitsevaa papupataa. Jokaisen annoksen ei tarvitse sisältää lihaa, sillä muitakin proteiininlähteitä on saatavilla. Mikäli lihaa tekee kuitenkin mieli, niin pataruokiin on turha ostaa sisäfilettä, sillä halvempikin liha maistuu todella maukkaalta lihapadoissa.

On myös hyvä muistaa, ettei ruokaa kannata ostaa turhan paljon kerralta. Näin toimimalla minimoit hukkaan heitettävän ruoan osuuden. Ei kannata myöskään säikähtää elintarvikkeiden parasta ennen päivää, sillä moni tuote on syömäkelpoinen jopa viikko parasta ennen päivän jälkeen. Maku- ja hajuaisti kyllä kertovat, kannattaako tuotetta enää syödä.

Opiskelijan on hyvä pitää kiinni ruokavalion terveellisyydestä, sillä ruokavalio vaikuttaa merkittävästi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lisäksi kausivihannekset ovat monesti lihatuotteita edullisempia.

Moni opiskelija turvautuu helppoihin ja nopeisiin valmisruokiin – eli eineksiin, jotka eivät ole kuitenkaan annoshinnaltaan kovinkaan edullisia. Tekemällä mahdollisimman paljon ruokaa itse kotona, syöt terveellisemmin ja säästät myös selvää rahaa.

Vinkkejä säästämiseen

Säästäminen on oivallinen keino varautua yllättäviin menoihin. Aloita säästäminen pienestä ja laita sivuun joka kuukausi vaikka vain 50 euroa. Jo 50 euron kuukausittaisella säästöllä sinulle kertyy 600 euron varakassa joka vuosi. Laita raha sivuun heti, kun saat kuukausittaiset tuet ja mahdolliset muut tulot.

Vinkkejä säästämiseen:

  • Osta tai lainaa käytettyjä kirjoja uusien sijaan
  • Vältä kertakäyttötuotteita, kuten talouspaperia
  • Huomioi alennusmyynnit
  • Mene kauppaan iltamyöhään, jolloin löydät poistotarjouksia
  • Huomioi opiskelija-alennukset (esimerkiksi ravintolat ja julkiset kulkuvälineet)
  • Peru kaikki tilaukset, jotka eivät ole välttämättömiä (lehdet, Spotify, Netflix jne.)
  • Liiku ilmaiseksi julkisten kulkuvälineiden sijaan – voitko kulkea matkat kävellen tai pyörällä?
  • Älä ole merkkiuskollinen – etenkin elintarvikkeissa on tarjolla halvempia vaihtoehtoja

Budjettilaskuri helpottaa opiskelijan talouden tasapainottelua

Opiskelijabudjettia luodessa on hyvä ottaa käyttöön opiskelijan budjettilaskuri, johon listataan kaikki kuukausittaiset menot. Näin voit ennakoida etukäteen mahdolliset ongelmatilanteet ja tehdä tarvittavat muutokset budjettiin jo ennen ongelmien ilmaantumista.

Omista menoista kannattaa pitää kirjaa myös Excel-taulukolla, jonka avulla voit seurata kulutusta kuukausittain. Näin pysyt myös hyvin kartalla aiempien kuukausien kulutuksesta, joka auttaa sinua tulevan kuukauden budjettisuunnittelussa.

Opiskelijabudjetin luomiseen soisi käytettävän enemmän aikaa myös opinahjoissa. Vaikka jokainen opiskelija on itse vastuussa opintomenestyksestään ja budjetoinnistaan, niin etenkin ensimmäistä kertaa elämässään yksin asuvat voisivat hyötyä käytännön vinkeistä talouden tasapainon saavuttamisessa.

Teksti: Tact Finance Oyj

Jätä vastaus