3 x kasvisruokaresepti

Kaikille ruoanlaitto ei ole se päivän miellyttävin osuus – ei ainakaan nyt, kun sitä pitäisi tehdä useita kertoja päivässä opiskelijaravintoloiden ollessa kiinni eikä kavereitakaan saisi kutsua avuksi kokkaukseen. Vanhoista tutuista arkiruokaresepteistä on kenties kadonnut jo aikoja sitten maku, eikä uusiakaan ole tullut kokeiltua. Onneksi sopojaosto on apunasi ja jakaa kolme herkullista, mutta yksinkertaista kasvisruokareseptiä, jotka kaikki varmasti osaavat valmistaa.

PORKKANA-NYHTÖKAURA MAKARONILAATIKKO

Helppo, herkullinen ja yksinkertainen versio perinteisestä makaronilootasta. Jos haluat, voit korvata kaura-porkkanamakaronit tavallisilla makaroneilla, jolloin ne pitää muistaa keittää ensin. Maidon sekaan voi lisätä muutaman kananmunan, jos haluaa laatikosta hieman kiinteämpää.

Valmistusaika 40-50 min, annoksia n. 5-6

AINESOSAT

  • 1 pkt Nyhtökaura® Nude
  • 100 g aurinkokuivattua tomaattia suikaleina
  • 1 iso sipuli (varsineen)
  • 2-3 porkkanaa
  • 5 dl kaura-porkkanamakaronia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2-1 tl currya
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl oreganoa
  • 1/3 tl hienonnettua valkopippuria
  • 1 l kaurajuomaa tai maitoa

OHJEET

  1. Laita uuni lämpenemään 200 °C:seen.
  2. Levitä tomaattisuikaleet uunivuoan pohjalle. Lorauta päälle pieni määrä tölkin öljyä.
  3. Hienonna sipuli ja suikaloi porkkanat penneiksi. Sekoita ne vuokaan. Lisää joukkoon makaronit ja Nyhtökaura. Mausta seos hyvin ja sekoita kaikki aineet vuoassa. Kaada neste päälle.
  4. Kypsennä uunin alatasolla noin 40 minuuttia kahdessa pienemmässä vuossa tai noin 50 minuuttia yhdessä isossa vuoassa. Sekoita ruokaa kerran tai pari paiston alkupuolella ja puolivälissä, jotta makaronit kypsyvät tasaisesti.
  5. Anna laatikon vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen. Lisäkkeeksi maistuu raikas salaatti.

Resepti: Arja Elina Laine, KAURAKIRJA (Readme 2020)

***

LINSSIMUHENNOS

Hinta per annos noin 2e, riippuen hieman mausteiden käytöstä.

Valmistusaika n. 30min, annoksia n. 4

AINESOSAT

  • 2 purkkia linssejä (n. 380-400g purkkeja) 
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • Öljyä
  • 3-6dl vettä (lisää tarvittaessa)

Mausteet
Mausteita voi laittaa oman maun mukaan, tässä esimerkki intialaistyylisistä mausteista:

    • 1 tl Garam Masalaa
    • 0,5 tl l kurkumaa
    • 0,5 tl chiliä
    • 0,5 tl inkivääriä
    • 0,5 tl suolaa
    • 0,5 tl currya

OHJEET

  1. Leikkaa sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä pannulla.
  2. Huuhtele linssit ja laita ne sekä vesi pannulle sipuleiden sekaan.
  3. Lisää mausteet.
  4. Anna hautua vähintään 20min, kunnes vesi on haihtunut (halutessaan ruokaa voi hauduttaa pidempäänkin, tällöin vettä tulee olla enemmän).
  5. Tarjoile esimerkiksi riisin ja salaatin kera!

***

YÖN YLI KOHOTETUT PUNAJUURISÄMPYLÄT
Kaksi peltiä tuoreita sämpylöitä

AINESOSAT

  • 4-5 kpl (4 dl raastetta) punajuurta
  • 6 dl vettä
  • 50 g hiivaa 
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1,5 dl siemensekotusta
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • n. 7-8 dl sämpyläjauhoja

OHJEET

  1. Kuori punajuuret ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Mittaa kattilaan vesi ja keitä raastetta noin 10 minuuttia. Jäähdytä haaleaksi.
  2. Liuota raaste-vesiseokseen hiiva. Lisää suola, siirappi, siemensekoitus ja kaurahiutaleet. Sekoita kauhalla tai lusikalla joukkoon sämpyläjauhot. Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita vain sen verran, että ainekset menevät sekaisin. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
  3. Peitä kulho ja laita kohoamaan yön yli jääkaappiin.
  4. Seuraavana päivänä kuumenna uuni 250 asteeseen. Nostele ruokalusikalla taikinasta pellille leivinpaperin päälle sämpylöitä (kannattaa tehdä pieniä ettei jää sisältä raa’aksi). Taputtele sämpylöiden pintaan hieman jauhoa ja paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Älä peitä sämpylöitä paistamisen jälkeen, jotta kuori pysyy rapeana.

Resepti: muunneltu K-Ruoka sivustolta

Teksti: Sopojaosto

You must be logged in to post a comment